Nyheter

Chevron
Den bortglömda eliten – del 1

Den bortglömda eliten – del 1

När försäsongen har börjat för många sitter det ett gäng förväntansfulla rättskipare i ett mörkt konferensrum på ett hotell i Skövde och gör prov, precis som om det vore ett nationellt prov. Gänget i fråga är den svenska domareliten i futsal som samlats för att förbereda sig inför den kommande säsongen. Jag åkte dit för att se vad de hittade på, något som resulterade i ett reportage i två delar. Detta är del 1 av reportaget.

Efter att ha anlänt sist till domarutbildningen (ni vet, fint folk kommer ju alltid sent), möts jag av stora leenden, kramar och delvis också lite fundersamhet kring vem jag är och vad jag faktiskt gör där.

Thore Johansson, elitcoach för futsaldomarna, Jonny Ahlvin, dommarkonsulent samt FIFA-domaren Fredric Nilholt har bjudit in mig för att jag skall få en inblick i deras utbildning, men också berätta lite om den satsning Svensk Elitfotboll gör i Svenska Futsalligan.

blogg_thore_jonny
Thore Johannson & Jonny Ahlvin. Foto: Tobias BW Granberg

På kursen deltar alla EDF-domare (för övrigt står EDF står för Elitdomarklubben i Futsal). Klubben bildades 2014 för att stärka gemenskapen och sammanhållningen för de bästa futsaldomarna i Sverige och har för tillfället 18 medlemmar.

Av de 18 medlemmarna är tre nya, Cavit Kinali, Mauritz Grendin och August Köpberg, något som betyder något alldeles speciellt i EDF-sammanhang. Mer om det senare.

nyadomare
Cavit Kinali, Mauritz Grendin & August Köpberg. Foto: Tobias BW Granberg

Vad gör man då på en domarkurs?

Ja, man kan tänka sig att en domarkurs skulle vara lite som en religiös upplevelse, där ett gäng paragrafryttare satte sig i samma rum för att läsa sin bibel, regelboken, och därefter prata om futsalens uppkomst, meningen med domarlivet och de tio domarbudorden.

Riktigt så går det inte till.

På kursen hade man flera intressanta gästföreläsare, bland annat Peter Glas som är fyscoach på Svenska Fotbollförbundet. Då han inte haft att göra med så mycket futsal och futsaldomare bad han om mycket input kring sporten och domarna för att kunna bygga sig en uppfattning kring hur han på bästa sätt skall coacha domarna vad gäller fysiken.

Ganska snabbt drar man slutsatsen att en domare i futsal har ett liknande rörelsemönster som en assisterande domare i fotboll, det vill säga mycket löp i sidled. Något som skiljer sig ganska dramatiskt däremot är snabbheten i spelet, vilket gör att man måste fatta beslut mycket snabbare.

_DSC5661
Haris Curovac – en av Sveriges fyra FIFA-domare. Foto: Tobias BW Granberg

Att ta ett beslut om en riktningsförändring sker i snitt var fjärde sekund för en huvuddomare i fotboll, var femte sekund för en assisterande domare och varannan sekund i futsal. Precis som att spelet för spelarna på planen går snabbare måste domarna fatta beslut snabbare.

Givetvis har man också en regelgenomgång, som jag tyvärr missade stora delar av. Kanske trodde man därför också att man kunde sätta mig lite på pottkanten när jag blev erbjuden ett regelprov, samma regelprov som domarna måste göra och klara för att få döma SFL. Jag antog utmaningen.

Teori för all del, men det gäller också att ha en fysik för att vara domare, något jag skulle få se härnäst. Trots att jag var lite taggad valde jag att stå över detta prov, för att istället åskåda spektaklet. Hur det gick får ni läsa i nästa artikel.

Text & Bild: Tobias BW Granberg

Nyheter