Nyheter

Chevron
Avdic till Cypern: ”Jag tror han fick tinnitus av mitt vrål”

Avdic till Cypern: ”Jag tror han fick tinnitus av mitt vrål”

Champions League är inte bara en dröm för spelare, utan också för domare. Den drömmen har nu slagit in för en av våra fyra FIFA-domare, Ademir Avdic, som för stunden befinner sig i Cypern och dömer Preliminary Round.
– När jag fick beskedet via telefon skrek jag så högt att jag tror han fick tinnitus ett par dagar, berättar Ademir Avdic.

Sverige har fyra FIFA-domare för stunden, Fredric Nilholt, Haris Curovac, David Glavonjic och givetvis Ademir Avdic. Längst har Fredric Nilholt varit FIFA-domare, sedan 2009. Det är också han som har flest internationella uppdrag.

– Det är väldigt hedrande att få representera svenskt domarskap ute i världen. Det är också en stor möjlighet att få ännu mer kunskap och utvecklas både som domare och person, säger Ademir Avdic på plats i Cypern.

Läs också: Namik Idrizovic: ”Man är förberedd på det oväntade”

Ademir Avdic och David Glavonjic är FIFA-domare sedan 2017, medan Haris Curovac är senaste tillskottet som blev FIFA-domare 2018. Av dessa är det endast David Glavonjic som haft uppdrag utomlands, tills nyligen då Ademir fick uppdraget att döma Preliminary Round i Cypern. Och det var minst sagt ett efterlängtat besked för Avdic.

– Thore Johansson, vår domarchef, ringde mig och gav beskedet. Jag tror han fick tinnitus i några dagar efter mitt vrål i telefonen. ”Nu kör vi” var känslan, full fart framåt!

Med sig till Cypern packade han två fulla resväskor, för att ta med sig många erfarenheter hem.

– Resan har varit en stor utmaning med nya lag och nya kollegor.

Läs också: Den bortglömda eliten – del 1

Förutom Ademir Avdic har han sällskap av domarkollegorna Josip Dujmic (Kroatien), Norbert Szilágyi (Ungern) och Clinton Mario Cassar (Malta). Lagen i gruppen är Omonia Nicosia från Cypern, Gazi Üniversitesi från Turkiet, Pinerola Bratislava från Slovakien och Vaengir Jupiters från Island, som spelade mot Uddevalla i Preliminary Round föregående år.

– Hittills har det varit intensivt med matcher och många möten. Mycket tid läggs på analys av matcherna tillsammans med domarobservatören. Nivån har varit likt den vi har i Sverige, dock är det lite mer teknik och taktik.

Läs också: Den bortglömda eliten – del 2

Sista matcherna spelas under fredagen, där Ademir får en svettig dag. Först är han andredomare när Vaengir Jupiters möter Gazi Üniversitesi klockan 15.00, därefter är han tredjedomare när Omonia Nicosia möter Pinerola klockan 18.00. Ademir berättar att han ser fram emot utmaningen.

– Det finns mängder man lär sig varje dag, så det gäller bara att suga åt sig så mycket som möjligt.

Bild: Privat