Nyheter

Chevron
Mäktiga Stockholmsderby – vem går vinnande ur striden?

Mäktiga Stockholmsderby – vem går vinnande ur striden?

Josef Rakez planerar att bjuda Bajenfansen på lite show. Foto: Jocke Eriksson

Det mäktiga Stockholmsderbyt avslutar vår derbyvecka, som spelas den 2 december i Eriksdalshallen mellan Hammarby IF och Djurgårdens IF. Som grädde på moset sänds matchen på Eurosport 1 och i Eurosport Player.

De flesta vet att derbyt mellan Hammarby och Djurgården är svårslaget i så väl fotboll som futsal. Förra säsongen fylldes Eriksdalshallen till bredden när Hammarby stod som hemmalag. Den välfyllda arenan fick taket att lyfta och skapade en fantastisk inramning.

Hemmalaget Hammarby öppnade serien starkt, även om man åkte på en tung förlust mot Nacka i andra omgången. Bland annat vann man borta mot IFK Göteborg med 3-2, innan man hade två tyngre omgångar med förluster mot ÖFC och Norrköping.

Läs också: Mäktigt derby väntar i nästa TV-match

Senaste omgången var man tillbaka på vinnarspåret igen, när man kunde besegra Halmstad borta med 5-2.

I skytteligan finns Liridon Makolli i toppen, som mäktat med nio mål på sju matcher. Näst bäste målskytt är Elvir Spahovic med fem mål. Pivoten som kom till Hammarby inför föregående säsongen har fått allt mer speltid under tränare Daniel Blancos ledarskap denna säsongen och finns alltid spelbar på ett långt utkast.

Lagkapten Michel Basberber har styrt laget från sin liberoposition och radat upp fina insatser under inledningen, där han som oftast står för lugn, spelförståelse och stor rutin.

Djurgården fick en smakstart på sin säsong när man besegrade Norrköping hemma med 10-2. Därefter har man blandat och gett en del.

En prestation som sticker ut är helgen i Göteborg, där man på lördagen mötte Torslanda och på söndagen IFK Göteborg. Två på pappret tunga bortamatcher som man alltså spelade i följd, som resulterade i två vinster och sex poäng. 

Resultaten kunde skrivas till 4-1 och 7-3, efter bland annat fina prestationer av Daniel Aramesh och Emil Glans. Ytterligare en spelare som har gjort det bra i Djurgården är Rami Younes som delar skytteligaledningen med Makolli samt Torslandas Victor Edvardsen och Andréas Haglund.

Läs också: Nima Kadivar inför derbyt: ”Vi vinner”

Näst bästa målskytt är Daniel Lindgren Zachrison på åtta mål. I laget finns också en intressant spelare i Stephan Eriksson, som är ny inför säsongen. Eriksson har tidigare spelat i Australien, men valde att flytta tillbaka till Sverige inför säsongen. Eriksson har haft skadebekymmer, men gjorde comeback i Göteborg.

Att derbyt betyder mycket är självklart för många, även Jocke Eriksson som är sportchef i Hammarby.

– För mig som Hammarbyare är derbyt årets futsalfest! Hammarbyfamiljen samlas i en fullsatt arena öga mot öga med ärkerivalen Djurgården. Jag räknar med att publiken sjunger fram laget till seger.

Som sportchef gläds han åt att få möjligheten att visa upp både sporten och laget. Det faktum att Eurosport visar matchen tycker han också är bra.

– Jag tror att chansen är stor att Bajenfansen tar till sig sporten eftersom den är så publikvänlig, fartfylld och teknisk. Att Eurosport visar matchen gör den lättillgänglig för alla vilket kommer ge sporten ytterligare en skjuts i rätt riktning. 

Uppladdningen har bland annat innefattat en 5-2-seger mot Halmstad borta, men också intensiva träningspass. I princip hela truppen har varit tillgängliga, vilket gjort att man har fått högkvalitativa träningspass.

– Vi har även hunnit titta lite på hur Djurgården spelar.

Vad kan man förvänta sig som åskådare i Eriksdalshallen på söndag?

– Jag skulle bli förvånad om man inte dras in i den härliga stämningen på arenan. Sen tror jag att matchen kommer bli väldigt intensiv. Vi har ett gäng sköna tekniker i laget så det kommer bjudas på en hel del samba, kamp och snygga mål.

Läs också: Haglund om derbyt: ”Det har alltid varit krig”

Förra säsongen slutade första derbyt 4-3 till Djurgården inför 1670 åskådare, där Niklas Söderberg blev stor matchhjälte med ett hattrick. Andra derbyt slutade även den i Djurgårdsseger, 4-1, inför 527 åskådare. På plan fanns bland annat Djurgårdslegendaren Abgar Barsom och Hammarbyprofilen Jose Monteiro. Den förstnämnda spelade in till den frispark som betydde 3-1 för Djurgården.

Tobias BW Granberg