Nyheter

Chevron
Vi minns säsongen 2019/2020

Vi minns säsongen 2019/2020

Inför föregående säsong introducerades SFL:s Futsalgalan. En gala för att knyta ihop säsongen, dela ut priser och återblicka över säsongen som varit. Dessvärre fick årets gala ställas in på grund av Covid-19. Priserna som skulle ha delats ut på galan har nu istället skickats till respektive vinnare. För att ändå uppmärksamma de goda insatserna som gjordes har ligan därför valt att presentera pristagarna i denna artikel.

Trots att festen uteblev var säsongen 2019/2020 en säsong som vi sent kommer att glömma. För första gången sedan ligan blev rikstäckande spelades ett grundspel följt av ett slutspel, till mångas glädje.

Nykomlingarna AFC Eskilstuna chockade de flesta, både spelmässigt och publikmässigt. På planen var det många av lagen som hade problem, men kanske också på grund av det massiva tryck som ofta fanns på plats i Stiga Sports Arena.

Storlagen IFK Göteborg och Hammarby IF, två lag som på förhand var topptippade, skulle också vara två följetonger under serien. Bajen, som säsongen dessförinnan var så nära guldet, där allt avgjordes i sista omgången (IFK Uddevalla blev SM-mästare), hade stor revanschlust medan Blåvitt byggt nytt under flera säsonger.

Matcher TV-sänds i Eurosport, publiken skapade magisk inramning och stor show bjöds som oftast ute på planen. 

Två lag skulle få lämna serien i Nacka Juniors och Djurgårdens IF, två Stockholmslag som hade det tufft och som nu får börja om i division 1.

Givetvis gjorde även Covid-19 ett stort avtryck på säsongen, där matcher först spelades inför tomma läktare, till att slutspelet pausades, för att återkomma och spela kvar kvarstående Semifinal 2 samt Final.

När slutspelet skulle avgöras stod då till sist de två förväntade finalisterna, IFK Göteborg och Hammarby IF emot varandra i Eriksdalshallen, inför tomma läktare.

Matchen blev ett ställningskrig där Hammarby IF visade störst vilja och vann med 2-1. Det första guldet för Hammarby i futsal, vilket också gör att man får representera Sverige i Uefa Futsal Champions League.

Under och efter säsongen fick vi också ta avsked av ett par profiler som varit med inom futsalen länge. Fredric Nilholt gjorde sin sista match som domare, medan båda tränarna Fredrik Augustin (Torslanda) och Nicklas Asp (IFK Göteborg) kastade in handduken efter säsongen. 

Värt att notera är att Fredric Nilholt fortsätter som domaransvarig för futsaldomarna, medan Nicklas Asp fortsätter som assisterande förbundskapten för herrlandslaget.

Nedan listar vi vinnarna av de priserna som var tänkta att delas ut på SFL:s Futsalgala. Priserna är Årets domare, Årets Skyttekung samt Årets Allstar-femma. Alla priserna röstades fram av spelarna samt ledarna i ligan.

Årets domare

Haris Curovac

Årets skyttekung

Adnan Cirak

Årets Allstar-femma

Divar Matte (AFC Eskilstuna)
Yanku Marrah (Strängnäs FC)
Maicon Tauan* (Skoftebyns IF)
Ayoub Abassi (AFC Eskilstuna)
Adnan Cirak* (Strängnäs FC)

*Både Maicon Tauan och Adnan Cirak tillhör Örebro SK kommande säsong.

Foto: Bildbyrån