Nyheter

Chevron
Torslandasonen är tillbaka

Torslandasonen är tillbaka

Foto: Calle Appelqvist, Eventfoto Göteborg | Montage: Tobias BW Granberg

Torslandasonen Viktor Jansson gjorde under föregående säsong stor succé i Torslanda. Efter att ha varit Fredrik Augustins adept under många år slog han igenom i Svenska Futsalligan som förstamålvakt i laget, men valde inför den här säsongen att gå till regerande mästarna IFK Uddevalla.

Säsongen 2017/2018 skulle bli den andra i rad som IFK Uddevalla vann SM-guld, något som gjorde att man också skulle få representera Sverige i Champions League – även där för andra gången i rad. Samtidigt hade Torslanda klarat kontraktet och precis missat slutspelet.

– Allt gick fort under sommaren. Under semestern gick jag från Torslanda till Uddevalla. Plötsligt kom nordiska mästerskapen och helt plötsligt spelade jag Champions League där vi kvalade till Elite Round och jag fick se Mammarella live, berättar Viktor Jansson för svenskafutsalligan.se.

Det Viktor Jansson länge gått och drömt om, en landslagsplats, skulle också komma i samma veva, vilket gjorde att det blev väldigt mycket nytt på en och samma gång.

– Det hände en hel del i min futsalkarriär, vilket gjorde att det tog ett tag att landa och hitta min plats i laget. Nu har jag fått acklimatisera mig och känner framför allt att de senaste två månaderna har varit riktigt bra. Egentligen är det byggt utifrån att jag fått stort förtroende från både Hector (Maravilla, huvudtränare) och Andrés (Moncada, målvaktstränare).

Säsongen hittills tycker han har varit okej. Den stora framgången enligt Viktor själv är att få vara med i landslaget, en av de viktigaste faktorerna när han bytte Torslanda mot Uddevalla.

– Landslaget är en av de sakerna som jag har velat uppnå, men jag hade inga förhoppningar alls på att det skulle ske så fort. Jag har många att tacka för den framgången jag haft, inte minst Andrés Moncada och mina målvaktskollegor i Uddevalla.

När Viktor Jansson gick till IFK Uddevalla fanns redan landslagsmålvakten Marcus Gerd i målet, vilket han tog upp konkurrensen om. När Gerd sedermera blev skadad värvades en annan landslagsmålvakt in, Robin Armandt, vilket givetvis var tufft för Jansson. Konkurrensen har varit sylvass, där Viktor är noga med att poängtera att han utvecklats mycket av det.

– Jag har verkligen gynnats av att vara målvaktskollega med Robin Armandt och Marcus Gerd i klubblaget och under landslagslägren, i och med deras historia och kunskap inom futsal.

Största ögonblicket är givetvis matchen mot Holland, där han fick göra sina första landslagsminuter mellan stolparna.

– Det är något jag har suktat efter sedan barnsben. Givetvis var det fantastiskt stort att få representera sitt land. Nu suktar jag efter mer, speciellt eftersom jag tycker att jag håller svensk landslagsklass.

Under fredagskvällen står nu det gamla laget Torslanda för motståndet, i just Torslandahallen där Viktor Jansson har många minnen från.

– Matchen mot Torslanda blir en speciell match, men inte bara för mig personligen. Det är lite av en vattendelare för bägge lagen. En vinst för oss så får vi medvind i seglet inför stundande spurt i guldstriden medan en vinst för Torslanda skulle betyda lite andrum och en säkrad plats till nästa års SFL. Det kommer som alltid bli en tuff match, där båda lagen kommer göra allt i sin makt för att vinna matchen.

Det faktum att matchen även TV-sänds är självklart en extra krydda, där Viktor hoppas på en välfylld arena.

– Personligen skall det bli kul att få komma ”hem” till ett förhoppningsvis fullsatt Torslandahallen där allt startade för inte så länge sedan. Det är som en liten påminnelse att all den tiden och träningsviljan man lagt ner, enda sedan starten av Avenyn United FC (numera Torslanda IK) faktiskt banat vägen för det jag varit med om nu.

Han fortsätter:

– Jag har absolut inga ”hard feelings” emot Torslanda, utan är tacksam över allt jag fick lära mig under min tid där. Såklart ser jag framför mig att vi vinner matchen, men också att Torslanda säkrar sitt kontrakt. Det får de dock göra en annan match, för den här matchen skall vi vinna.

Matchen mellan Torslanda IK och IFK Uddevalla sänds i Eurosport 1 samt Eurosport Player med sändningsstart klockan 19.00.

Tobias BW Granberg