Nyheter

Chevron
Talangen om att slå sig in i SFL: ”Första åren har varit tuffa”

Talangen om att slå sig in i SFL: ”Första åren har varit tuffa”

Att vara ung spelare och slå sig in i ett SFL-lag är inte lätt. Fråga bara Isak Larsve, 19 år, som spelar med Torslanda IK och är nyligen uttagen till P19-landslagets läger i Göteborg.
– Första åren för mig har varit tuffa, berättar Larsve för svenskafutsalligan.se.

Isak Larsve är en spelare som Fredrik Augustin, tränare Torslanda IK, länge pratat gott om. Augustin har följt flera unga spelare, från tiden i Avenyn United till Torslanda IK, där flera börjar få chansen i seniorlaget. Larsve är en sådan spelare, som dessutom fått en del speltid i SFL.

– Första åren för mig har varit tuffa. Fredrik Augustin gav mig ett lärlingskontrakt när jag precis hade fyllt 16 år. Då hade jag redan tränat med A-laget en del. Jag hade dålig koll på nästan allt.

Även om Isak, som många andra, spelat inomhus på cuper och liknande öppnades en helt ny värld upp för honom efter att han blev allt mer involverad i futsalen.

– När man själv spelat med fotbollen på olika cuper inomhus har det liksom bara varit att man går ut och lirar. SFL är helt annorlunda med all taktik. Det har varit väldigt mycket att ta in för att kunna växa som futsalspelare.

Första matcherna i ligan beskriver Larsve som skakiga. Allt därefter skulle han ta mer och mer plats och komma in i det allt mer. Samtidigt som hans speltid har vuxit mer och mer har också sporten och ligan växt.

– Jag tycker att ligan har utvecklat sig åt rätt håll. Steget från två regionala serier till en rikstäckande liga var definitivt rätt steg fram!

När Isak får frågan kring tiden som gått och hans utveckling pekar han främst på det faktum att hans futsaltänk utvecklats. Något som han också tycker är oerhört viktigt om man skall bli bra i sporten.

– Du kan vara jätteduktig individuellt, men klarar du inte av att tänka futsal får du svårt att vinna matcher.

Det faktum att han utvecklats har han inte bara resulterat i förtroende från Fredrik Augustin, utan även från Lars Ekdahl som är förbundskapten för P19-landslaget. Larsve var en tolv spelare som blev uttagen till EM-kvalet i San Marino, där man slutade på en andraplats i gruppen. Nu är han aktuell i landslaget igen, då han blivit uttagen till träningslägret i Göteborg.

– Kul att vara uttagen igen! Det visar på att Lars (Ekdahl) fortfarande har förtroende för mig, och att jag har presterat bra.

Förutom att göra bra ifrån sig på lägret slåss givetvis Isak Larsve om att få så mycket speltid som möjligt i klubblaget Torslanda IK i Svenska Futsalligan. Starten för Torslanda IK har minst sagt varit tuff, efter att man förlorade med 6-3 mot nykomlingarna AFC Eskilstuna i premiären.

– Jag tror vi kan komma långt i år. Vi har en stark trupp, nästintill samma som förra säsongen, vilket bådar gott för framtiden. Jag hoppas och tror att vi går så långt som möjligt!

Lägret i Göteborg för P19-landslaget pågår mellan 30 oktober till 1 november. I truppen återfinns tio spelare som spelar i Svenska Futsalligan till vardags, Elliot Sköld (Borås AIK), Stefan Veselinovic, Gabriel Diaz (Hammarby IF), Samuel Uddenberg Edgren, Jesper Källman (Djurgårdens IF), Jakob Lackell, Demir Sulejmanovic, Hampus Jakobsson (AFC Eskilstuna) samt Isak Larsve och Simon Rohman (Torslanda IK).

Truppen till lägret
Målvakter
Hampus Jakobsson AFC Eskilstuna
Simon Rohman Torslanda IK
Utespelare
Gabriel Diaz Hammarby IF
Jesper Källman Djurgårdens IF
Jacob Lackell AFC Eskilstuna
Isak Larsve Torslanda IK
Lucas Lindfors Sunnanå SK
Denis Milovanovic Söder Futsalklubb
Ahmad Moniry Västerås AFG
Albin Näslund Team TG Ungdom FF
Suheyb Osman FC Rosengård
Elliot Sköld Borås AIK
Demir Sulejmanovic AFC Eskilstuna
Miran Tilako Nol IK
Samuel Uddenberg Edgren Djurgårdens IF
Stefan Veselinovic Hammarby IF

Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån