Nyheter

Chevron
Succécoachen: ”Vi jobbar stenhårt för varandra”

Succécoachen: ”Vi jobbar stenhårt för varandra”

Eldin Kozica tog inför fjolårssäsongen steget från spelare till tränare, något som skulle visa sig vara ett genidrag. Nacka Juniors överraskade många och blev ett riktigt tufft motstånd. Efter att ha slagit ut IFK Göteborg i kvartsfinal ställdes man mot regerande mästarna IFK Uddevalla som satte stopp på Nackas succésäsong. Inför kommande säsong står är man nu mer laddad än någonsin, samtidigt som förväntningarna på laget blivit betydligt högre.

Nacka Juniors blev tämligen laget på allas läppar föregående säsong, när man gick vinnande ur match efter match. Laget kändes ofta orubbliga, man gick fram som en ångvält och körde över allt vad motstånd hette.

– Vi gick bättre än vad de flesta förutspådde inför säsongen, samtidigt som vi också stod för en futsal som publiken och våra motståndare uppskattar, berättar Eldin Kozica för svenskafutsalligan.se.

Hemligheten till att det gick så bra föregående säsong menar Kozica på att man har otroligt bra futsalspelare som trivs väldigt bra ihop. 

– Vi jobbar stenhårt för varandra och ställer upp till hundra procent för sättet vi vill spela på.

Kvartsfinalen blev en riktig nervrysare som fick avgöras på straffar, där man kunde slå ut det meriterade IFK Göteborg som var favoriter för många. I semifinalen tog det däremot slut, där man ställdes mot ytterligare ett meriterat lag i IFK Uddevalla.

– Uddevalla ett väldigt skickligt lag, de har hållit en hög nivå i ett antal år nu och ständigt blivit bättre. De har också en stomme spelare som varit med från start vilket gjort att de samlat på sig en hel del rutin genom åren.

Läs också: Milos Ostojic: Ostojic: ”Det var rätt beslut av mig att gå till Nacka”

Eldin berättar att truppen man hade bestod till två tredjedelar av spelare som var nya och aldrig hade spelat på futsal. Han är nöjd med resultatet såhär i efterhand och tror att man kommer växa mycket med erfarenheterna från just den drabbningen.

– Förhoppningsvis har vi dragit en hel del lärdomar som vi kommer att ha nytta av i år.

Kommande säsong har de två serierna slagit ihop till en rikstäckande liga samtidigt som Svensk Elitfotboll tagit klivet in i Svenska Futsalligan. Något som gör att också förväntningarna ökar enligt Kozica.

– Förväntningarna på kommande säsong är att allting kommer att bli snäppet vassare, från bättre motstånd till större intresse, mer publik och bättre evenemang. Det kommer säkerligen också bli det mest utmanande året för alla klubbar, där det kommer krävas mer än någonsin av spelarna och ledarna, och där noggrann förberedelse och en stark organisation är ett måste.

Läs också: Svedberg till landslaget: ”Det är givetvis stort”

Jag ber Eldin berätta lite om lagets styrkor och utmaningar, men han vill ogärna prata om det. 

– Det vore dumt att ge våra motståndare någon detaljerad information, säger han och skrattar.

Om han skall nämna någon styrka blir det den starka grupp man har.

– Vi är en familj. Vi har spelare som stor individuell skicklighet samt att vi har spelare med väldigt god fysik. Vår utmaning är framförallt att fortsätta utvecklas som lag och samla på oss mer erfarenhet.

För många var Seth Hellberg och Mosaddiq Zekria två utropstecken föregående säsong, där den sistnämnda även fick chansen i landslaget när landslaget spelade dubbellandskamp mot Lettland i Örebro. Även i år tror Eldin att vi kan få stifta bekantskap med ett par spelare som tar större plats på futsalscenen.

– Modaser ”Mudde” Zekria missade större delar av föregående säsong på grund av skador, det är en spelare som jag hoppas väldigt mycket på. Hans skicklighet är sällsynt inom SFL. Sedan tror jag väldigt mycket på Marwan (Ibrahim), en ung spelare som kan bli årets utropstecken. Vi har även ett par intressanta nyförvärv som jag tror väldigt mycket på.

Läs också: Landslagsmeriterad poängspelare klar för Nacka Juniors

Den största utmaningen för Nacka tror Kozica blir att spela det spel man vill under 40 minuter i 26 omgångar. Vad är det då för spel Nacka vill spela?

– Vi vill spela en futsal där vi är det lag som tar tag i taktpinnen och kontrollerar matchbilden. Vi ska ha ett högt tempo i vårt offensiva spel men också tålamod att värdera situationerna och vänta på rätt läge för att slå ut våra motståndare. Defensivt ska vårt spel kännetecknas av att vi jobbar tillsammans med hög intensitet men också har ett tålamod att vänta in rätt läge att vinna tillbaka bollen.

På ett år har man gått från att inte alls finnas i spekulationerna kring toppen till att vara en riktig het kandidat till guldet. Däremot är säsongen lång och mycket kan hända, särskilt när antal matcher ökat från förra året.

– Det är väldigt svårt att förutspå var vi kommer att hamna i tabellen med tanke på de stora förändringar som skett med ligans format, samt att jag inte riktig vet status för övriga klubbar. Vi kommer fortsätta jobba på samma sätt som förra året, där vi kommer att skruva allting ett snäpp för att ta nästa steg. Hur långt det räcker får vi summera efter 26 omgångar.

Text & Bild: Tobias BW Granberg