Nyheter

Chevron
Stephan Eriksson: ”Jag siktar på landslaget”

Stephan Eriksson: ”Jag siktar på landslaget”

Han är spelaren som bytt ett soligt Australien mot ett mulet och regnigt Stockholm. Stephan Erikssons gör sin debutsäsong i Svenska Futsalligan om mindre än en vecka när Djurgården tar emot Norrköping i Eriksdalshallen. Men det är inte bara miljöombytet som gör Stephan Eriksson till en intressant spelare som man bör ha ögonen på under vintern.

Efter att ha börjat spela futsal i Australien via sitt universitet blev slumpen en passion som skulle följa Erikssons äventyr i ett land där benämningen fotboll betyder australiensisk fotboll. Flera klubbar och turneringar skulle avverkas innan han tillslut bildade sin egen futsalklubb.

– Jag och en god vän, Daniel Bergqvist, startade upp vår egen klubb 2015, Carioca FC, där vi började i korpen. Vi hade som syfte att ge många av våra vänner som gillade futsal något som var nära och tillgängligt, där man kunde ha utvecklas och ha kul, på och utanför planen.

Steg för steg utvecklades man som lag, där man började spela organiserat i det seriesystem som finns i Perth. Man lyckades nå högsta divisionen, som ironiskt nog också heter SFL, men åkte ut direkt. Innan han avslutade sitt äventyr i Australien spelade Stephan med Stirling FC, ett annat topplag på västkusten där han fick chansen att mäta sig mot andra duktiga Australiensiska lag.

Läs också: Maravilla: ”Det blir inga långa stunder sittandes på bänken”

Nu är det bara ett SFL som gäller, nämligen Svenska Futsalligan. Australiensiska klubbar har bytts mot Djurgården, ett lag Stephan trivs bra i.

– Jag har varit med i Djurgården nu ett par veckor och jag trivs bra där. Vi är ett skönt gäng och har jobbat hårt på försäsongen med att lära känna varandras spelstilar bättre, hur vi fungerar på planen, för att ha framgång i ligaspelet.

[sitat id=”1″ style=”full”/]

Anledningen till att det blev just Djurgården är inte helt otippat tränaren David Bergqvist, som kontaktade Stephan medan han var i Australien.

– Vi hade ett bra samtal, det kändes rätt. Att jag har hållit på Djurgården sedan barnsben förstärkte känslan att detta var rätt för mig.

Hittills har Eriksson fått en liten försmak på futsalen i Sverige, där han har hunnit reflektera en del och jämfört med hur det var i Australien. Största skillnaden enligt honom är att man har mycket påbrå från utomhusfotbollen.

– Många taktiska bitar som jag tar för givet verkar inte vara lika självklara i Sverige. Däremot är den individuella kvalitén på alla spelare väldigt bra här.

Läs också: Spänn fast säkerhetsbältet – nu blir det åka av!

Som spelare tillför Stephan erfarenhet från Australien, men också energi. Han fokuserar endast på futsal, vilket också gör att det inte finns någon distraktion från fotbollen.

– Sedan tycker jag att jag har en lite annorlunda spelstil och attityd än vad kanske andra spelare i ligan har. Jag gör mitt yttersta för att sköta mig proffsigt och har höga målsättningar.

IMG_7021

Svenska Futsalligan har växt under många år, i år går vi in på ligans femte säsong, något som kanske inte varit superenkelt att följa från andra sidan jordklotet. Däremot har sociala medier hjälp en vilsen svensk futsalnörd i Australien.

– Men jag vill gärna fler matcher på så många lag som möjligt för att kunna analysera ligan lite närmare. Vad jag har sett så har Uddevalla gjort det bra, vilket är roligt då man sätter svensk futsal på kartan. Just nu är jag mest taggad på att säsongen skall dra igång.

Läs också: Den anonyme landslagsspelaren

Att det finns drömmar förutom framgångar i serien är något som Stephan Eriksson inte håller tillbaka med.

– Jag siktar på att spela för landslaget. Det skulle vara en väldigt bra erfarenhet att jobba med en tränare som Matija (Dulvat, förbundskapten för herrlandslaget), som har så mycket internationell erfarenhet, men även att få spela på en internationell nivå.

Stephan Eriksson har ambitioner och drömmar, det är något som är klart. Den 14 oktober klockan 16.30 i Eriksdalshallen så får vi se hur det går för honom och hans Djurgården när man tar emot Norrköping.

Text: Tobias BW Granberg
Foto: Privat