Nyheter

Chevron
Spänn fast säkerhetsbältet – nu blir det åka av!

Spänn fast säkerhetsbältet – nu blir det åka av!

Tiden går snabbt när man har roligt. Det som ibland känns som en oändlig väntan, från slutsignalen i sista matchen tills seriepremiär, har nog aldrig gått så fort som i år. I alla fall upplever jag det. Skulle man fråga klubbarna tror jag att man håller med mig.

I år skruvar vi upp allt ett snäpp. Discovery går in och sänder tio matcher på klassisk linjär-tv, spelare utbildas kring hur man skall stå emot matchfixning och klubbarna jobbar hårt för att höja nivån på evenemangen för alla besökare. Om det någon gång har funnits ett par saker att göra inför säsongen så lär det ha varit nu.

Satsningen som görs är något som kostar mycket i tid och kraft för tillfället, men det kommer också att bära frukt i framtiden. Fler besökare på våra matcher, bättre evenemang och starkare organisationer kommer skapa förutsättningar för den fantastiska sport futsal faktiskt är.

Däremot är det inte bara runtomkring sporten som vi behöver skruva upp nivån ett par snäpp. Även det sportsliga behöver givetvis fortsätta förbättras.

IFK Uddevalla lyckades, efter två försök, att nå Main Round i Champions League. Ett måste om vi vill skaffa oss rankingpoäng och få större gehör för sporten. Denna gången blev det inget Elite Round, men förhoppningsvis har erfarenheten bidragit till att man i framtiden kan göra ännu bättre ifrån sig. I vilket fall som helst vill jag tacka Uddevalla för den fina insatsen.

Pratar man med utländska tyckare berättar de gärna kring den höga individuella skickligheten våra spelare har. Däremot finns det en förbättringspotential i det taktiska, inte bara i varianter och uppspel, utan i den individuella taktiken. Screens, rörelsemönster och kroppshållning är bland annat tre saker som många utländska spelare är bättre på.

Frågan hur vi skall bli bättre på detta är relativt enkel, nämligen att vi måste träna mycket mer. Anledningen till att vi har en individuell skicklighet bland våra spelare i Sverige är för att man tränat fotboll ganska många timmar i sitt liv, kombinerat med lite baskunskaper i futsal.

För att höja oss ytterligare ett snäpp spelmässigt måste vi få en kontinuitet i spelartrupperna, så att man inte börjar om från noll varje säsong, men också öka träningsdosen. Champions League ger ett fantastiskt incitament för att börja med träningen tidigare, men där får bara ett lag från Sverige delta. Förutom detta måste vi ha andra anledningar att börja träna tidigare.

Lag som Hammarby och ÖSK Futsal har åkt iväg till Spanien för att träna, spela träningsmatcher och få ihop laget, något jag tror vi behöver se mer av i framtiden. Då är givetvis också förutsättningen att man har spelare nog att lösa uppgiften.

Det handlar inte om att sluta med fotbollen helt tvärt, däremot tror jag att det ligger ett stort ansvar på spelaren att kunna hitta en balans mellan sporterna, om man nu vill kombinera dem. Att träna ett par pass fotboll i veckan och därefter addera futsalpass kommer inte göra annat än att öka skaderisken. Struntar man i något pass hit och dit lär både fotbollsklubben och futsalklubben reagera. 

Finns det kanske möjlighet att ta bort en fotbollsträning och byta ut den mot ett futsalpass under hösten? Det går alltid att peka på de färdigheterna man tränar inom futsalen också ger mervärde till fotbollen. På samma sätt måste också futsalen kunna ha förståelse om en spelare står över ett futsalpass på våren för att träna fotboll. Balans måste vara nyckelordet.

Fredag den 12 oktober är det premiär för Svenska Futsalligan 2018/2019. Klockan 19 ställs Torslanda IK mot Borås AIK i Torslandahallen, en timma efter är det avspark för Nacka Juniors – ÖSK Futsal i Nacka Bollhall. Som jag har väntat. Som ni har väntat. Som vi har väntat.

Jag hoppas vi kommer att bjudas på en fantastisk futsal, välfyllda läktare och nya minnen. Jag tycker vi tar och avslutar där, njuter det sista av helgen, så ser vi till att ha en fantastisk premiärvecka med många nya möjligheter!