Nyheter

Chevron
Solberg: ”De frågade oss om vi var med i fruktsalladlandslaget”

Solberg: ”De frågade oss om vi var med i fruktsalladlandslaget”

Han har varit med i futsalen sedan 2007, därefter har det blivit både SM-guld och landskamper för landslaget. I år har Christopher Solberg tagit en ny roll, som målvaktstränare men också matchcoach då Petrit Zhubi är spelande tränare.

Det har hänt en del i IFK Göteborg de senaste säsongerna. Laget har genomgått en generationsväxling där man tagit in många nya spelare, samtidigt som även den mångåriga lagkapten och sedermera tränare Nicklas Asp valde att kliva av sitt uppdrag efter förgående säsong.

Kvar lämnade han sig ett vakuum, där Petrit Zhubi och Christopher Solberg valde att kliva fram för att fylla tomrummet. Petrit Zhubi valde att ta ett större ansvar som spelande tränare, med just Solberg som stöd.

– Jag tycker rollen passar mig jättebra. Jag trivs oerhört bra med att vara aktiv vid bänken. I och med att jag har varit med inom futsalen i så pass många år så har jag en stor taktiskt och teoretisk kunskap, samt erfarenhet. Upplägget mellan mig och Petrit tycker jag är perfekt, då jag kanske inte riktigt har pedagogiken och kunskapen att överföra det till övningar för att stimulera och motivera spelare på träning 3-4 gånger i veckan.

Truppen har man fått behålla till stor del, men det har blivit en del förändringar på den sidan med. Målvakten Viktor Jansson valde att testa sina vingar i Finland, vilket gjorde att man tog in danske målvakten Frederik Peytz från Gentofte.

– IFK Göteborg anno 20/21 skulle jag vilja beskriva som ett lag med bred trupp, där vi har fått behålla stommen från föregående år. Samtidigt har vi spetsat till truppen med riktigt bra spelare som passar in i vår spelidé och i gruppen.

Solberg är imponerad av de nya spelarna som kommit in, av olika anledningar. En spelare som Albert Hiseni hade han tidigare bara träffat på landslagssamlingar, men nu har han fått träffa honom regelbundet på träningar.

– Nu när jag ser Albert på träning varje vecka ser jag verkligen vilken otrolig kvalité han besitter. Frederik som kom hit har verkligen överraskat mig positivt gentemot vad jag sett, han har överträffat förväntningarna. Roberto (Goncalves) har på dessa månader tagit till sig väldigt mycket och redan tagit ytterligare steg i sin utveckling.

Christopher Solberg har under sina år inom futsalen fått se mycket. Från att det då var kompisgäng som spelade till en allt mer professionell sport.

– Jämför man med 2007 då jag började är det helt skilda sporter. Då var det ett gäng kompisar som man spelade fotboll med, det fanns inget taktiskt kunnande. Detta tycker jag har förändrats enormt. Bara de senaste åren sedan SFL startades och SEF kom in i bilden tycker jag att de flesta lagen tar små steg framåt varje år.

Han fortsätter:

– Förr kunde man ha samma spelsätt i flera år och det funkade hur bra som helst. Nu måste du utveckla ditt spel varje år för att ha en chans, annars går de andra lagen om dig. Det är väldigt bra för ligan och för sporten.

En annan sak som han också märker är att just sporten futsal har växt och blivit större. Idag finns det en allt större medvetenhet om futsal hos gemene man.

– Det är många gånger man har fått förklara för folk vad futsal är för något. Vi har till och med varit iväg med landslaget, och när man har svarat att man är futsallandslaget har vi fått frågan om det var fotolandslaget, en gång även fruktsallad-landslaget! Nu när man säger att man håller på med futsal så skulle jag säga att mer än 50% redan vet vad det är, eller har hört talas om det.

Foto: Tobias BW Granberg