Nyheter

Chevron
Schöndell: ”Vi har tagit ett större ansvar”

Schöndell: ”Vi har tagit ett större ansvar”

Det blev en tiondeplats för Torslanda IK föregående säsong, där man på 22 matcher lyckades att samla på sig lika många poäng. För stunden står Torslanda på samma poängsnitt, där man efter tio matcher har lika många poäng. Just tio är också antal mål som lagets skyttekung Rickard Schöndell gjort hittills, som medger att han fått ta ett större ansvar denna säsongen.
– Vi i laget har allihopa fått ta ett större ansvar i år för att det skall fungera, berättar han för svenskafutsalligan.se.

Torslanda IK har efter många år med Fredrik Augustin vid rodret fått både tänka och bygga om, efter att den mångåriga ledaren valde att kliva av sitt uppdrag efter föregående säsong. Flera spelare har lämnat, men det finns också en del kvar. En av de spelarna som valt att vara kvar är pivoten Rickard Schöndell.

– Det känns som att flera lag har haft ett jobb att göra i att vara redo för spel i september, så även vi. Det är en rolig, men krävande, utmaning att få ihop ett slagkraftigt lag utan att vara beroende av fotbollsspelare, berättar han.

Han vidhåller att man varken har den största eller mest namnkunniga truppen, men att de spelare man har verkligen valt att satsa mer på futsalen än vad man gör på fotbollen.

– Samtliga spelare satsar mer på futsalen än fotbollen, vilket gör att vi har relativt goda förutsättningar att utvecklas.

Att förlora Augustin som tränare var enligt Schöndell ett stort avbräck, då han tror att man hade kunnat få ytterligare ett par poäng med honom vid rodret.

– Det gör det också svårare för Patrik Falk att få ut sin fulla potential som spelare, med tanke på att han också behöver fokusera på att vara coach.

Trots detta har Torslanda överraskat många under säsongen och varit nära att vinna många matcher som man istället förlorat med uddamålet. Vad är det då som skiljer sig med laget denna säsongen jämfört med förra?

– Vi i laget har allihopa tagit ett större ansvar i år för att det skall fungera. Vi som har varit med ett tag försöker på ett tydligare sätt ta ett gemensamt ansvar för att hela gruppen, och att samtliga individer utvecklas och trivs. Vi har inte samma konkurrenssituation, vilket ger en trygghet i matchsituationer, men kan verka hämmande för tävlingsinstinkten under träning till exempel. Det är både för och nackdelar.

Hittills har det blivit tre vinster, en oavgjord och sex förluster på tio matcher, något som gör att man för stunden ligger på åttondeplats i tabellen. En plats som också betyder att man för stunden kvalificerar sig till slutspel. Senaste matchen blev det just en uddamålsförlust mot serieledarna AFC Eskilstuna, som visar att man kan ställa till det för många lag. Vad är då framgångsreceptet?

– Vi ställer upp för varandra och kämpar för Torslandatröjan under 40 minuter. Vi har även varit relativt skadefria och kunnat ställa upp med en liknande matchtrupp i matcherna. Därutöver har våra mer erfarna nyckelspelare presterat på en bra nivå. Jag vill gärna lyfta fram Simon (Rohman) i målet som höjt sig ytterligare jämfört med föregående säsonger.

Rickard berättar att man är ett lag som måste passa sig för att bli nöjda och slappna av. I matchen mot Skoftebyn till exempel kände han att de hade utnyttjat landslagsuppehållet bättre, samtidigt som man själva hade haft en del sjukdomar och skador. I matchen skulle också Skoftebyn vara mer på hugget.

Schöndell tippar lagets interna skytteliga för stunden på tio mål, som ger honom en sjundeplats i den totala skytteligan.

– Jag är så pass lycklig för varje sekund jag för göra det jag älskar utan att dras med skador som 34-åring. Jag förbereder mig och tränar på ett mer noggrant sätt än någonsin. Är jag skadefri under längre perioder vet jag att jag håller en hög SFL-nivå, framför allt när det gäller spelintelligens, passningsspel och målskytte. Det känns riktigt bra i år, och jag gillar det extra förtroende och ansvar jag fått i vissa matcher som vice lagkapten i Haglunds (Andréas) frånvaro.

Kan då målproduktionen fortsätta är den stora frågan? Ja, det säger i alla fall Rickard själv. 

– Jag har en viktig roll och ett stort förtroende i nuläget. Det behövs lika många mål till om vi skall nå en slutspelsplats. Ett mål per match var målet före säsong, låt oss se om jag kan uppfylla det.

Säsongen är lång, och det är många lag som slåss om en plats i slutspelet, men även att slippa de två nedersta tabellplaceringarna som leder till nedflyttning. Hur kommer det då gå för Torslanda? Rickard tänker till innan han svarar lite kaxigt.

– Vi klarar precis en slutspelsplats och får chansen att göra livet surt för IFK Göteborg, inför en återigen fullsatt arena. I den stunden mår vi bra, men är inte nöjda.

Foto: Tobias BW Granberg