Nyheter

Chevron
Så avgörs slutspelet i Svenska Futsalligan 2019/2020

Så avgörs slutspelet i Svenska Futsalligan 2019/2020

Slutspelet är tillbaka i Svenska Futsalligan 2019/2020 som bekant. Alla detaljerna kring hur slutspelet avgörs kan läsas i artikeln nedan.

Efter det att seriespelet är slut den första mars väntar slutspel. Slutspelet startar den 7-8 mars och avslutas den 4 april, 18.30 då finalen spelas. Förutsättningarna är enligt följande.

Slutspel avgörs genom kvartsfinal, semifinal samt final. Kvartsfinal samt semifinal spelas som dubbelmöten där det högst rankade laget är hemmalag i den andra mötet. Final avgörs genom enkelmöte, där högst rankade lag är hemmalag.

De åtta lag som placerar sig överst i tabellen (plats 1-8) kvalificerar sig till slutspel. En högre placering ger hemmafördel samt möjligheten att välja motstånd.

För kvartsfinal så väljer lag 1-4 motståndare av lag 5-8, där högst rankade lag väljer motståndare först. Detta betyder att den som vinner serien får välja motståndare fritt av de lag som placerat sig 5-8. Laget som blir tvåa i serien väljer sedan fritt motstånd av de återstående lag som placerat sig 5-8 i serien och som inte blivit valda. Samma gäller för trean i serien, där laget som placerar sig fyra i serien möter det återstående laget.

För semifinal spelar de två högst rankade lagen mot de två lägst rankade lagen. Det högst rankade laget som vann sin kvartsfinalserie väljer vilken av de två lägst rankade lag som vann sin kvartsfinalserie som man vill möta. Återstående lag möter varandra. 

I finalen spelas således de två lag som vinner sina respektive semifinalserier i ett enkelmöte, där högst rankade lag har hemmafördel.

Vad gäller kvartsfinal och semifinal gäller inte regeln om bortamål, utan istället gäller den totala målskillnad. Det betyder att om den sammanlagda målskillnad i en serie är lika efter full tid i andra mötet, avgörs matchen genom förlängning och straffar.

Foto: Bildbyrån