Nyheter

Chevron
Rohman om landslagsuttagningen: ”Helt obeskrivligt”

Rohman om landslagsuttagningen: ”Helt obeskrivligt”

Foto: Tobias BW Granberg

Nyligen stod det klart att ett P19-landslag skulle startas med Lars Ekdahl som förbundskapten. Ett första läger hölls under höstlovet där 28 spelare drillades i Prioritet Serneke Arena. En av de 28 talangerna var Torslanda IK:s Simon Rohman, som nyligen fick beskedet att han också är uttagen till P19-landslagets första landskamper.

Simon Rohman är en av flera unga talanger i Torslanda som tränare Fredrik Augustin pratar varmt om. Målvakten har under flera säsonger spelat i de olika juniorlagen. Förutom futsalen spelar han även pingis, vilket gör att vintrarna kan bli ganska hektiska. 

Efter att ha huserat i Torslandas juniorlag fick Rohman inför säsongen chansen att äntligen ta klivet upp till A-laget – även om tränat en hel del med dem tidigare. 

– Det har betytt otroligt mycket för mig. Alla träningstimmar man lagt ner för att detta skulle ske. När jag blev uppflyttad var det en väldigt mäktig känsla.

Anledningen till att Simon spelar futsal är för att han tycker att det är en väldigt rolig sport, där han som målvakt får vara delaktig i spelet. Han satsar hårt för att utvecklas.

– Jag satsar verkligen på futsalen för att kunna bli bättre och bättre.

Denna säsongen har blivit lite speciell för Rohman, som fått åka med som andramålvakt på matcherna. I truppen finns både Peter Paananen och Andreas Bertilsson som har flertalet SFL-matcher på sina CV. Utöver detta har man också Anel Bosnjo i laget som är ny denna säsongen. Bosnjo har tidigare tränat med Torslanda, men inte spelat några matcher. Konkurrensen för unge Simon är således väldigt tuff.

För att dra paralleller så är det en liknande sits som Viktor Jansson satt i för två säsonger sedan i Torslanda, när han också fick vara med för att se och lära. Föregående säsong tog Jansson som bekant förstaspaden i Torslanda innan han inför denna säsongen gick till Uddevalla och därefter fick chansen i herrlandslaget.

För Simon Rohman har resan till landslaget gått lite snabbare, efter att P19-landslaget tidigare lanserats. På lägret i Prioritet Serneke Arena var Simon en av fyra målvakter. Där drillades han av målvaktskollegan Peter Paananen som är målvaktstränare i Lars Ekdahls stab.

– Lägret var roligt men framförallt lärorikt med bra träningspass.

Lägret gick såpass bra att han fick förnyat förtroende till de första matcherna någonsin för P19-landslaget. Tillsammans med Hampus Jakobsson bildar han den målvaktstduo som kommer att göra upp om förstaspaden. I de första landskamperna står Finland för motståndet. Matcherna spelas i Danmark den 5 och 6 december.

Efter att ha fått det positiva beskedet att han var en av de 16 spelare som skall representera P19-landslaget i deras första landskamper blev Simon Rohman givetvis glad.

– Det var en fantastisk känsla, nästan helt obeskrivlig, där hårt arbete och mycket slit har lönat sig. Så det betydde något alldeles extra.

Som målvakt tycker han att hans största styrkor ligga i att läsa spelet och snabba reflexerna. Just reflexerna ser han som något även pingisen har hjälpt till med, en sport han fortsatt utövar. Jag frågar därför honom var han ser sig själv om fem år.

– Jag ser mig som en mer utvecklad målvakt med mycket speltid i SFL och hoppas på att kunna kriga mig till en plats i herrlandslaget.

Kanske blir det just med Viktor Jansson Simon får bilda målvaktspar med i framtiden? Det återstår att se, men klart är att Simon Rohman kommer ge mycket blod, svett och tårar för att nå dit.

Tobias BW Granberg