Nyheter

Chevron
Prestigefyllt derby väntar i Göteborg

Prestigefyllt derby väntar i Göteborg

Foto: Tobias BW Granberg

Svenska Futsalligan 2018/2019 har redan efter sju omgångar bjudit på många minnesvärda ögonblick. Under veckan lär fler minnen skapas och historia skrivas då vi bjuds på tre stekheta derbyn. Efter derbyt i Örebro är det dags för Göteborg.

För många är Göteborg och derby förknippat med IFK Göteborg och Gais. Det stämmer givetvis, få lär ha glömt föregående års derby i Scandinavium där även publikrekordet sattes till 2457 personer. 

Inom futsalsammanhang har däremot derbyt mellan Torslanda IK och IFK Göteborg varit ett ytterst hett möte där mycket prestige står på spel. Bara det att de båda lagen spelat i SFL sedan starten 2014 gör att de båda lagen, som tidigare hette Avenyn United (Torslanda) respektive Göteborg FC (IFK Göteborg), tar derbyna på stort allvar.

Läs också: Alen Rastoder: ”Vi förlorar med 8-2”

Hemmalaget Torslanda IK hade inledningsvis en tuff start, där man förlorade tre raka matcher. Därefter skulle man få en ordentligt vändning, med tre raka segrar över Strängnäs, Halmstad samt Nacka. Just matchen mot Nacka var psykologiskt viktig, inte bara bröt man Nackas segersvit, utan man kom tillbaka i en match där Nacka inledningsvis briljerade.

Laget har visserligen åtta matcher spelade, till skillnad från resterande lag som har sex eller sju, men man har fullkomligt sprutat in mål. Trots en tabellposition i nedre regionen har man mäktat med 32 mål. En av flera målskyttar är Victor Edvardsen, som med sina nio mål ligger i delad skytteligaledning med Hammarbys Liridon Makolli och Djurgårdens Rami Younes.

En annan målskytt, tillika trotjänare för Torslanda är Andréas Haglund som tryckt in åtta mål på åtta matcher. 

Om Torslanda hade en tuff start är det inget mot vad IFK Göteborg har haft. På sju matcher har man endast knaprat ihop en poäng, vilket gör att man ligger näst sist. Endast målskillnad skiljer dem från jumboplatsen.

Läs också: Namik Idrizovic: ”Man är förberedd på det oväntade”

Laget har inför säsongen gjort en generationsväxling där flera nya ansikten förstärkt laget, bland annat duon Bryan Johansson och Pascal Olsson som hämtats från Nol IK i division 1. Samma Nol hämtades som bekant Nima Kadivar från föregående säsong, en spelare som gjort kometkarriär inom futsalen.

Trots sex förluster har Göteborg hittills visat upp att det finns kvalité i laget. Spelare som Simon Chekroun, Christopher Solberg och Mathias Etéus har inte bara en drös SFL-matcher på sin meritlista, utan är också uttagna till landslaget.

Bästa målskytt är Nima Kadivar som gjort fyra mål. 

– Det är mitt och klubbens nionde SFL-derby mot IFK Göteborg. Rivaliteten är stor och våra derbyn bjuder alltid på en stenhård kamp och vilja. Matchen betyder oerhört mycket för spelarna och alla som arbetar runt klubben. Vi har satsat hårt på marknadsföring som vanligt och hoppas på att slå förra årets publikrekord på 652 åskådare, berättar Fredrik Augustin som är tränare i Torslanda IK.

Förra året slutade första derbyt, med Torslanda som hemmalag, 9-5 där Andreas Jernarp blev stor matchvinnare efter att ha satt tre långstraffar inför 652 åskådare i Torslandahallen. Även returen skulle sluta i Torslandaseger, där Victor Edvardsen klev fram och satte två mål inför 375 personer i Lisebergshallen.

Läs också: Anel Coralic: ”Derbyt betyder mycket”

Således finns det en stor revanschlust för IFK Göteborg, som inte bara vill visa att man är storebror, utan också börja klättra i tabellen.

Matchen spelas på fredag klockan 19.00 i Torslandahallen.

Tobias BW Granberg