Nyheter

Chevron
Peytz: ”Det är nu det gäller”

Peytz: ”Det är nu det gäller”

Han är målvakten som gått från att vara tredjemålvakt i Danmark klivit rakt in i hetluften i Sverige. Frederik Peytz sökte utmaningen när han skrev för IFK Göteborg. Nu får han den när han, tillsammans med sina lagkamrater, ställs mot regerande mästarna Hammarby IF i en finalrepris.

Inför säsongen så valde han bort tryggheten i Danmark för osäkerheten i Sverige och i IFK Göteborg. Frederik Peytz har gjort minst sagt en intressant säsong, och går nu in i sin första semifinal i Svenska Futsalligan.

– Jag valde att åka till Sverige för att jag behövde speltid, för min utveckling. I Danmark finns det inte någon riktigt seriös futsalklubb, bortsett från Futsal Gentofte. Där var jag tredjemålvakt i flera säsonger, med begränsad speltid.

Tredjemålvakt alltså, men det är inte heller så lätt när man är ung, och har de andra två landslagsmålvakterna i Danmark före sig. Sagt och gjort, han ville utvecklas och få speltid, så han tog kontakt med Viktor Jansson, som lämnade IFK Göteborg för ett proffsäventyr i Finland.

– Jag har skrivit med Viktor Jansson i flera år, så jag frågade honom efter hjälp att hitta en klubb i Sverige. Plötsligt blev IFK Göteborg en möjlighet, så jag åkte dit i 2-3 veckor innan jag fick kontraktet.

För Peytz blev detta en fantastisk möjlighet, att få komma till IFK Göteborg. En toppklubb med seriös träningsmiljö och ambitioner att vinna SM-guld.

– Det var inte svårt att flytta hit, då min tidigare lagkamrat Morten Larsen redan bodde här med sin flickvän Nanna Jansson. Nanna och Morten har tagit väldigt god hand om mig, även under julen då jag inte kunde resa till Danmark.

Säsongen hittills är han nöjd med. Allt i och runtomkring laget beskriver han som välkomnande och trevligt.

– Jag känner att jag har kommit in bra i klubben. Det är lite speciellt att spela utan publik på läktaren, men förhoppningsvis blir det annorlunda till nästa säsong.

Att de åtta bästa lagen från seriespelet går till slutspel tycker Peytz gör att det blir svårt att hålla fokus och vara skarp i samtliga matcher. Trots detta slutade man endast med ett poäng från förstaplatsen, som togs av Örebro SK.

– Nu är det dags för slutspel, det är nu det gäller. I kvartsfinalen mot Borås visade vi att vi är var vi skall vara, nu gäller det att göra detsamma mot Hammarby!

Största skillnaden mellan Danmark och Sverige tycker Frederik är bredden. I Danmark har man ett topplag i Futsal Gentofte, som vunnit mästerskapet flera år i rad.

– I Sverige finns det många starka lag, och varje lag kan vinna när de spelar. Jag tycker alla semifinal-lag har chansen att vinna SM-guld. Den svenska ligan är även större. Den sträcker sig över hela landet, där alla matcher sänds på TV eller livestreamas med bra kommentatorer. Där ligger Danmark efter ett par år.

Hammarby väntar som bekant i semifinalen, en finalrepris för IFK Göteborg. Frederik Peytz var inte med under föregående säsongs final, men känner ändå en stor chans för honom och laget att visa vad de går för.

– Jag tror att det kommer bli två svåra semifinaler. 50/50 skulle jag säga. Allt kommer bero på hur vi spelar för dagen.

Om han skall beskriva motståndet så trycker han främst på det faktum att Bajen inte gör så många misstag, de släpper inte in så många mål. Fasta situationer, både offensivt och defensivt har de en styrka i, kombinerat med ett bra pivotspel.

– De har många bra spelare!

För egen del så vill Frederik inte gå in allt för mycket på detaljer, kring vad man i sitt spel skall göra för att slå Hammarby. 

– Jag vill inte säga för mycket, men rotationsspelet samt våra individuella prestationer kommer att vara viktiga.

Matchen mellan IFK Göteborg och Hammarby spelas under söndagen den 14 mars, med sändningsstart klockan 14.00 i Eurosport 1 samt Discovery+.

Foto: Bildbyrån