Nyheter

Chevron
Nicolaidis om det stora futsalintresset i Borås: ”Jag får samtal varje dag”

Nicolaidis om det stora futsalintresset i Borås: ”Jag får samtal varje dag”

Borås AIK växer så det knakar när det gäller antal futsallag i seriespel. Förutom sitt representationslag i Svenska Futsalligan har föreningen flera nya ungdomslag på pojksidan.
– När det blev klart att det skulle bli en P19-liga så hade vi flera uttagningar, där det kom uppåt 25-26 spelare och provade på. Vi fick inte plats med alla i truppen, utan vi fick banta ned den till 18 spelare, berättar Nico Nicolaidis som är junioransvarig i BAIK Futsal.

Tanken med laget som deltar i SFL P19 är att fostra framtidens spelare till SFL, genom att unga lovande spelare får möta de bästa futsallagen i Sverige. Något som också lockat otroligt många till att spela futsal i Borås.

– Jag får nästan samtal varje dag från föreningar, ledare och spelare som vill spela futsal. Antingen så vill de att jag kommer och håller en inspirationsträning, eller så undrar de om de kan få komma och börja spela med oss.

nico-1-2019
Nico Nicolaidis. Foto: Borås AIK

Framgången tror Nicolaidis beror mycket på den marknadsföring som föreningen gjort kring SFL P19.

– Spelarna känner sig oerhört inspirerade att få kunna komma till oss, spela futsal, och att möta de bästa lagen. Att möta SFL-lagens juniorlag lockar många spelare, som också ser möjligheten att försöka slå sig in i SFL-laget.

Intresset för SFL P19 blev så stort, att föreningen fick starta ett P17-lag, som kommer att bli P19 nästa säsong, och därmed få spela i SFL P19. Nico berättar att spelarna i P17-laget redan nu berättar och längtar till att få komma upp och spela i P19-ligan.

– I P17-laget har vi 22 spelare från olika klubbar i Borås, som spelar i en juniorserie, men också i DM. Vi har också ett rent 04-lag, ett 05-lag och ett 06/07-lag. Det är väldigt roligt att intresset är så stort för futsalen och vår förening. Som sagt, jag får nästan samtal varje dag från nya personer som vill komma och spela futsal.

Nicolaidis berättar att han redan nu ser många guldkorn som kommit in, och som han tror har en bra chans att ta sig hela vägen till SFL-laget. Han ser också att många kanske inte gör det, men som förhoppningsvis fortsätter med futsal i någon annan förening.

– Vi vill ge spelarna en riktigt bra utbildning. Grunden är hur våra seniorlag spelar och hur landslaget spelar. Sedan jobbar vi även praktiskt med ytterligare rotationer, försvarsspel och detaljer, för att kunna ge spelarna en så bra ryggsäck med erfarenheter som möjligt. Utbildningen skall fungera även om man byter tränare, eller förening för den delen.

Minst 30 minuter av träningarna består av teknik, där man även jobbar med knäkontroll. Att arbeta med knäkontroll och förebyggande av skador är något som gjort att man fått mindre skador i både futsal och fotbollen. 

– Vi vill inte skicka tillbaka skadade spelare till fotbollen, utan strävar efter att ha ett bra samarbete med föreningar runtomkring.

Något som också blivit märkbart är den positiva feedbacken Borås AIK fått från andra klubbar som låtit sina spelare spela futsal hos dem. Nico berättar kring samtal från exalterad tränare som ringer och berättar hur deras spelare har fått mycket bättre teknik efter att spelat futsal, och där tränare vill att de skall fortsätta spela futsal.

– Tränarna i fotbollen har sett en märkbar skillnad i bland annat tekniken när de kommit tillbaka från futsalen, vilket gynnat spelarna i fotbollen. De har fått upp ögonen för vad futsal kan ge deras spelare i utveckling, vilket är roligt.

För att stärka kompetensen hos sina ledare jobbar BAIK med interna ledarutbildningar, men också att mer erfarna mentorer stärker upp träningarna, där man är ute och visar hur man kan jobba.

– Jag och ”Micke Gul” (Mikael Johansson) kan göra sju-åtta pass i veckan ibland, där vi är ute och inspirerar. Det är roligt, för vi ser hur inspirerade spelarna är. Framför allt som sagt med SFL P19, där känner spelarna i den truppen, men även de yngre åldersgrupperna, att det är något extra. Något utöver det vanliga. 

Foto: Bildbyrån