Nyheter

Chevron
Nervkittlande avslutande omgång i Svenska Futsalligan

Nervkittlande avslutande omgång i Svenska Futsalligan

 Foto: Eventfoto Göteborg

Resan har varit lång, över höst in på vintern och nu i början av vårkanten. 14 lag har slagits om det största som finns inom svensk herrfutsal, nämligen att vinna Svenska Futsalligan och få representera Sverige i kommande Champions League-kval.

25 omgångar räckte inte för att avgöra vilka de svenska mästarna skulle bli, eller vilka som blir nedflyttade till division 1. Spekulationerna har varit många, så som vändpunkterna. Favoritskapet för guldet har ofta skiftas mellan lag, precis som de lag man trott skall åka ut.

I toppen ser vi nu två lag som gör upp om guldet, nämligen IFK Uddevalla och Hammarby IF. IFK Uddevalla ligger för tillfället på förstaplats med 53 inspelade poäng, ett poäng före Hammarby.

Bohusläningarna möter under söndagen Norrköping FK borta. Vid en vinst skulle guldet vara säkrat, men man kan också vinna guld på ett oavgjort resultat eller förlust, om Hammarby skulle spela oavgjort eller förlora.

För Hammarby gäller det således vinst eller oavgjort, samtidigt som Uddevalla förlorar. Bajen möter Torslanda i sista omgången hemma i Eriksdalshallen, dit det väntas storpublik.

Uddevalla har bättre målskillnad än Hammarby, 41 kontra 37, vilket betyder att Uddevalla hade behövt att förlora med fyra mål eller mer för att Hammarby skulle kunna gå förbi på ett oavgjort resultat.

I botten är det fyra lag som slåss om att undvika sista nedflyttningsplatsen. Sedan tidigare är det klart att Halmstads BK och KFUM Linköping lämnar serien.

Torslanda möter som bekant Hammarby borta och har en teoretisk chans att hamna på sista nedflyttningsplatsen. Då måste man förlora, samtidigt som Norrköping, Örebro SK och Strängnäs vinner sina matcher. Örebro samt Strängnäs behöver i det fallet förbättra sin målskillnad (eller om Torslanda försämrar sin). För tillfället har Torslanda -4 medan Örebro har -7 och Strängnäs -22.

Under Torslanda hittar vi Norrköping som möter regerande mästarna IFK Uddevalla. Om Norrköping vinner är kontraktet säkrat, men man kan också stanna kvar vid oavgjort eller förlust. Vid oavgjort resultat behöver Örebro SK förlora och Strängnäs förlora eller spela oavgjort för att Norrköping skall vara kvar i SFL nästa säsong. Vid förlust måste Örebro och Strängnäs förlora. En vinst för båda lagen så går man förbi Norrköping i poäng medan ett oavgjort resultat för båda lagen skulle betyda att Örebro går förbi på bättre målskillnad och Strängnäs på fler antal gjorda mål.

På elfteplats, under Norrköping, ligger Örebro SK som möter KFUM Linköping hemma. Vid vinst är platsen i SFL säkrad, om inte Strängnäs kan äta in en målskillnad som på stunden ligger på 15 mål. Skulle man spela oavgjort eller förlora får inte Strängnäs eller Norrköping vinna sina matcher. Förlorar man får inte heller Strängnäs vinna.

På tolfteplats, som är sista nedflyttningsplatsen där ingen vill hamna, hittar vi nykomlingarna Strängnäs FC. Förutsättningarna är enkla, man möter Örebro FC hemma och måste vinna samtidigt som Örebro och Norrköping förlorar eller spelar oavgjort. Som sagt kan man teoretiskt sett stanna kvar i SFL ändå om Örebro eller Norrköping vinner samtidigt som man äter in i målskillnad.

Avslutningen kanske ni märker är en nagelbitare med många tänkbara scenarion, så se till att stödja ert lag genom att åka till hallen eller kolla in vår app SFL Live där alla matcherna sänds. Alla matcher har också samma starttid under söndagen, 16.00.

Avslutande omgång i Svenska Futsalligan 2018/2019 (avsparkstid för alla matcher är 16.00):
Örebro SK – KFUM Linköping (Gamla Idrottshuset)
Strängnäs FC – Örebro FC (Thomas Arena)
Norrköping FK – IFK Uddevalla (Mässhallen)
Nacka Juniors – Djurgårdens IF (Nacka Bollhall)
IFK Göteborg – Borås AIK (Valhalla Sporthall)
Hammarby IF – Torslanda IK (Eriksdalshallen)
Halmstads BK – Skoftebyns IF (Halmstad Arena)

Tobias BW Granberg