Nyheter

Chevron
Montoya: ”Ingenting är fel i futsal”

Montoya: ”Ingenting är fel i futsal”

Andy Montoya och hans Skoftebyns IF går in i slutspelet mot IFK Uddevalla med en bra känsla. Brassen, som kom till Skoftebyns IF 2019, gör nu sitt första slutspel i Svenska Futsalligan, där han hoppas kunna gå hela vägen.

Han är 27-åringen som spelat futsal sedan han var sju år gammal. Som efter att ha blivit inbjuden av Francis Maciel (tränare Örebro SK, då tränare i Skoftebyns IF) kom till Sverige 2019 och sedan dess blivit kvar här. Som ni säkert redan misstänkt är personen vi beskriver Andy Montoya, spelaren som match efter match gör sitt yttersta för att bära sitt Skoftebyn på sina brasilianska axlar. Vi tar det från början.

– När jag kom till Sverige visste jag att SFL var en väldigt fysisk liga, vilket inte är så vanligt i Brasilien. Jag tänkte att den tekniska nivån inte skulle vara så hög, men blev överraskad snabbt. Ligan har väldigt många individuellt skickliga spelare, vilket det kommit flera utav sedan jag kom till Sverige.

Som spelare beskriver Montoya sig som fysiskt stark och snabb, vilket hjälper honom i både anfall och försvar. Han ser sig inte som en dribblande spelare, utan mer som en spelare som kan anpassa sig.

– Om laget har många ”dribblare” nöjer jag mig att göra mål och hjälpa laget på andra sätt, berättar han.

Utanför planen är han lugn. Han gillar sina träningsrutiner. Även om han på planen ofta kan se arg ut, så är det aldrig något han tar med sig efter matchen.

– Jag har inte direkt några problem med någon. Trots att jag kan se arg ut på planen tycker jag att jag kan vara ganska rolig, i alla fall tillsammans med mina lagkamrater och mina vänner.

Svenska Futsalligan ser han oerhörd stor potential i. Det är främst strukturen runtomkring och dess förutsättningar som står ut, enligt honom, till skillnad från till exempel Brasilien.

– I Brasilien har vi många bra spelare, men inte så bra förutsättningar.

Under sin tid i Sverige har han sett hur utvecklingen har gått framåt, och han ser inga problem att ligan om sju till tio år skulle kunna ha lag som tävlar på internationell nivå.

Ända sedan Andy anlände till Trollhättan och Skoftebyn har han gjort sitt yttersta för att hjälpa till att utveckla laget, både på och utanför planen. Han ger sina åsikter och tips till andra spelare, men också hans syn på taktiken.

– Ingenting är fel i futsal. Du måste bara ha samma mindset på planen, så börjar saker hända. 

Utanför planen hjälper Montoya till med träningsupplägg, men också praktiska saker som att tvätta lagets matchtröjor. Han håller även sina ögon öppna vad gäller potentiella spelare som skulle kunna hjälpa laget, även om han är noga att det slutgiltiga beslutet alltid ligger hos klubben.

– När det gäller denna säsongens trupp har jag varit delaktig i rekryteringsprocessen med i princip alla spelare. Jag försöker hjälpa klubben att hitta spelare med vår profil, sedan går inte allt som planerat. Allt är en del av processen.

Skoftebyns IF står inför en tuff utmaning i kvartsfinalen, där man möter lokalrivalen IFK Uddevalla. Den positiva avslutningen på grundserien hoppas Andy att man tar med in i slutspelet, som han menar på bygger på hårt jobb från alla spelare i laget.

– Som jag ser på spelet är hemligheten bakom vår fina form enkel. Alla jobbar hårt mot samma mål. Vi har tidigare haft problem att vi haft bra individuella spelare, men inte en bra grupp, vilket påverkat oss. Det har varit en del riskabla beslut, att välja bort vissa individuellt duktiga spelare, men det har också gjort att vi växt som lag. I Brasilien brukar vi säga att en eller två individuellt duktiga spelare vinner matcher, men bara ett lag vinner ett mästerskap. En enhetlig grupp. Det såg vi väldigt tydligt i förra årets SFL-final.

Slutspelet är som bekant något annat, där allt kan hända. Det är också första gången Andy Montoya spelar ett slutspel i SFL.

– Allt kan givetvis hända, men att anlända till slutspel med självförtroende är viktigt. Att tro att allt är möjligt och att vi kan gå hela vägen är nödvändigt. Jag kommer ge mitt yttersta för att så blir fallet.

Montoya påpekar också det faktum att slutspelet betyder lite mer nerver, mer press och mer känslor.

– Du har jobbat hårt hela säsongen, och plötsligt finns det ingen återvändo. Allt avgörs i en eller två matcher. Vissa spelare kan inte spela på samma sätt, de känner pressen. De blir nervösa, benen skakar lite när de får bollen, de kan inte prestera på samma nivå som de kanske gör i grundserien. För att vinna är det viktiga hur många spelare du har som klarar av pressen. Som känner sig komfortabla i situationen de befinner sig i och kan prestera.

Skoftebyn har haft höga toppar och låga dalar, där Andy Montoya fått uppleva båda. Det går snabbt i futsal, där glädje kan bytas mot sorg oerhört snabbt.

– Samhörighet och tillit är nyckelord för mig. Vi jobbar hela säsongen för detta. Vi vet vad vi är bra på och vad vi inte är bra på. Vi måste ha en tro på våra kvaliteter, en tro på vårt lag. Vi måste ge allt för att stoppa ett mål och allt för att göra ett mål. 

15.00 är det avspark i Arena Älvhögsborg mellan Skoftebyns IF och IFK Uddevalla, det första av två kvartsfinalmöten. Hur många mål Andy och hans charmörer stoppar samt hur många mål det blir återstår att se.

Foto: Tobias BW Granberg