Nyheter

Chevron
Med chans att vinna guld – på hemmaplan

Med chans att vinna guld – på hemmaplan

Foto: Tobias BW Granberg

293 760 minuter, 4896 timmar eller 204 dagar. Så länge sedan var det senast IFK Uddevalla firade en riktigt stor seger på hemmaplan inför storpublik. Då var det avancemanget från Preliminary Round i Champions League som gjorde att man fick åka till Cypern. Nu är det seriesegern som står på spel och ytterligare en chans att få möta internationellt motstånd.

Precis som föregående säsong har resan för IFK Uddevalla gått upp och ner. Trots flera bakslag har man alltid varit bäst när det gäller, vilket gjort att man nu skapat sig ett drömläge i guldstriden.

Med två omgångar kvar av Svenska Futsalligan leder man serien med 53 poäng, fyra poäng före tvåan Hammarby IF och fem poäng före trean Örebro FC. En vinst betyder alltså att guldet är säkrat, vilket man har chans under söndagen mot bottenlaget Strängnäs FC.

Det senaste mötet var jämnt. Då var det omgång 2 och Uddevalla åkte för att möte nykomlingarna Strängnäs i deras första hemmamatch i SFL. Matchen böljade fram och tillbaka, där bland annat den då okände skyttekungen Adnan Cirak smällde in två kassar.

Strängnäs bjöd på svårt motstånd, där Uddevallas tunna trupp gjorde det tungt. Till slut kunde Kristian Legiec, som många gånger förr, kliva fram i den 37 minuten och sätta sitt andra mål som skulle betyda 6-5, vilket också blev slutresultatet.

Nu möts man igen, i en match där mycket står på spel. Vinner Uddevalla säkrar man guldet inför vad som väntas bli en stor publikmatch i Agnebergshallen. Guldet skulle bli klubbens tredje, vilket gör att man blir smått historiska i och med en tredje seger på raken. Samtidigt skulle man gå upp på ensam förstaplats i antal guld.

Trots två tidigare guld har man inte fått vinna det på hemmaplan. Första SM-guldet säsongen 2016/2017 vanns i Helsingborg efter en finalvinst över Borås AIK, medan vinsten 2017/2018 vanns i Örebro i finalen mot just Örebro FC. 2016/2017 hade man senast chansen att vinna hemma i Agnebergshallen, men förlorade mot IFK Göteborg.

För Strängnäs är det en oerhört viktig match i bottenstriden. För tillfället ligger man under strecket på tolfte plats, vilket betyder direkt nedflyttning. Med sina 25 inspelade poäng ligger man en poäng bakom Norrköping FK och tre poäng bakom Örebro SK och Torslanda IK. Just Norrköping spelar samtidigt under söndagen borta mot Borås AIK.

I Strängnäs finns som bekant skyttekungen Adnan Cirak, nyligen uttagen i landslaget. I Uddevalla finns Kristian Legiec som är lagkapten i landslaget. Blir det någon av dessa två pivoter som kanske avgör för sina lag imorgon och säkrar tre avgörande poäng? Det återstår att se.

Matchen mellan IFK Uddevalla och Strängnäs spelas klockan 16.00 i Agnebergshallen. Som vanligt sänds matchen i appen SFL Live som finns på App Store och Google Play.

Övriga matcher är:
15.00 Skoftebyns IF – Nacka Juniors (Arena Älvhögsborg)
15.00 Djurgårdens IF – Halmstads BK (Brännkyrkahallen)
16.00 Borås AIK – Norrköping FK (Boråshallen)
17.00 Örebro FC – Hammarby IF (Gamla Idrottshuset)

Tobias BW Granberg