Nyheter

Chevron
Lekström: ”Mina två första träningar var katastrof”

Lekström: ”Mina två första träningar var katastrof”

Foto: Bildbyrån/ANDREAS L ERIKSSON

I den första delen av intervjun med Hammarbys målvakt Benny Lekström berättade han att han väntat på att få samtalet att börja spela futsal, och att han gärna bidrar i anfallsspelet med sina utkast. I denna andra får vi höra Lekströms tankar kring tiden i Hammarby, hur han ser på framtiden och hur misslyckad hans första futsalträning i Hammarby var.

Som bekant blev Benny Lekström kontaktad av Jocke Eriksson, sportchef Hammarby IF, där han fick frågan om han var intresserad av att spela futsal. För Benny var det ingen tvekan alls, han hade väntat på samtalet och såg fram emot utmaningen. Däremot skulle starten vara allt annat än lätt.

– När jag kom in tänkte jag, jag gör min grej. Jag skall inte tänka så mycket, utan vara målvakt som jag brukar vara. Det gick ingen vidare, de två första träningarna var katastrof skulle jag säga.

Vad hände?

– Jag fick ingen vägledning, man lät mig vara i början. Det här fungerar inte kände jag.

Som tur var har man målvaktstränare Alli Darwich, som har mångårig erfarenhet inom futsalen, både som före detta spelare med landslagsmeriter, men också som tränare. Med Darwich som målvaktstränare kunde han få hjälp med tekniken.

– Vi gick inte så fort fram med träningen i början, Alli försökte blanda in fler moment i våra övningar. Jag sade att vi fick ta ner det till mer enstaka tekniska moment, så att vi tar ett moment i taget. Sedan när det väl sitter kan vi bygga på så att det blir en matchsekvens.

Läs också: Lext om skadehelvetet: ”Det har inte alls känts bra”

Sagt och gjort, med målvaktstränare Alli Darwich och målvaktskollegan Tolga Ayrancis hjälp jobbade Benny på med tekniken och utvecklades väldigt snabbt, något som övriga laget vittnar om. Ganska snabbt fick han chansen i sin första SFL-match. Därefter har han inte gjort någon besviken utan konkurrerar med Ayranci om förstaplatsen i högsta grad.

– Han (Darwich) är en duktig instruktör, han kan sin futsal. Utan honom och Daniel Blanco hade jag inte kunnat utvecklas såhär snabbt. Även spelarna omkring hjälper till. Tolga Ayranci och jag utbyter erfarenheter, så vi blir bättre båda två. Det är det som är kul att vara i ett lag, när man kan hjälpa varandra. Man måste göra det för att bli bättre, annars är man inget bra lag.

Lekström har varit med elitfotbollen länge, men berättar att han alltid brukar hålla en låg profil när han är ny i ett lag.

– Jag brukar ha en ganska ”low profile” i början och börja lära känna de andra lite, så får de lära känna mig. Nu såhär efter ett tag känns det som att man är med i gänget och tuggar på. Om det fanns någon respekt från deras sida är den borta nu, jag är som vem som helst i laget.

Vad tror du om era chanser i serien?

– Vi har ett jäkligt bra lag, bra försvarsspel och bra på fasta situationer. Sedan har vi ett par riktigt bra individuella spelare som kan göra saker på egna hand, så jag skulle säga att vi har en väldigt bra trupp. Frågan är om det räcker hela vägen.

Hammarby har överraskat många under säsongen, och har efter 17 omgångar placerat sig på en tredjeplats med hela 33 poäng, fyra poäng upp till ettan IFK Uddevalla.

– Jag tror vi måste vinna resterande matcher om vi skall ha en chans. Jag har svårt att se att Uddevalla skulle tappa så många matcher att vi skulle gå om dem. Det kommer bli tufft, men jag är inte här för att förlora. Jag vill spela varenda match, jag vill vinna varenda match.

Läs också: Pepeljak: ”Våra chanser att klättra är bra”

Förutom en stor vilja att vinna finns det även en stor glädje för Benny att tillhöra Hammarby IF och spela futsal.

– Det är lite som att komma tillbaka till barndomsfotbollen, den glädjen känner jag just nu. Jag tycker det är barnsligt roligt att få lira igen.

Om det blir en framtid inom futsalen för Lekström är oklart i läget, mycket beror på vad som händer på andra fronter. Efter att ha tillhört Hammarby i fotbollen är han nu klubblös, men väntar på att se om det finns något intresse.

– Jag letar fortfarande klubb i fotbollen. Jag får se vart det leder någonstans, om det blir någon mer fotboll eller om det är slut och jag går över på en civil karriär. Om det blir fallet satsar jag nog mer på futsal.

Skulle glädjen och viljan finns där finns chansen att Benny Lekström fortsätter, mycket tack vare att slitaget inte alls är så markant som i fotbollen.

– Det är ganska stor skillnad på fotboll och futsal. Fotboll är väldigt ansträngande, då man måste vara väldigt fysisk tränad på många andra sätt än i futsalen. Konditionsträningen behövs inte på samma sätt. Samtidigt skall man givetvis vara så bra tränad som möjligt. Om man vill bli en av de bästa måste man träna och vara tränad, oavsett vilket sport det gäller.

Skulle Benny få frågan av någon annan fotbollsspelare som var intresserad av att sadla om och testa futsal skulle han rekommendera det. För Hammarbysupportrarna finns det säkerligen flera namn som skulle vara väldigt intressanta.

– Det skulle kunna bidra till att det blir en lite högre klass på futsalen, och även att det drar mer folk till matcherna.

Läs också: Solberg om TV-matchen: ”Det viktigaste är tre poäng”

Hur framtiden ser ut vet inte Benny Lekström, däremot har futsalen hittills gett en blodad tand för honom, samtidigt som Hammarby fått in en riktigt rutinerad spelare som bidrar med tyngd och professionalitet.

– Min talang är att ta åt mig kritik och lära mig saker snabbt. Jag känner att jag kommit en bra bit på vägen. Det är kul att man kan bidra med något extra. Dels professionalitet men också som många har märkt, mina utkast. Det känns väldigt inspirerande att köra på.

Tobias BW Granberg