Nyheter

Chevron
Lekström: ”Jag har väntat på det här samtalet länge”

Lekström: ”Jag har väntat på det här samtalet länge”

Foto: Jocke Eriksson

Hammarby IF har en historik av att ta in bekanta Bajenspelare från fotbollen till Eriksdalshallen för att spetsa truppen och locka publik. Den senaste Bajenprofilen som gjort inträde i futsalens värld är Benny Lekström, en 37-årig målvakt som frodas inomhus. Hör honom berättade hur allt gick till och de första tankarna kring futsal i denna intervju som är den första av två delar.

Efter att ha spelat i Hammarbys A-lag så sent som föregående säsong plockades Lekström in efter det att Poja Tahmi aviserat att han inte kunde lägga ner den tid som krävdes. Processen, att ta steget från fotbollen till futsalen, gick väldigt snabbt.

– Det gick ganska fort. Jocke (Eriksson, sportchef Hammarby Futsal) ringde mig ganska tätt inpå när jag slutade A-laget. När han berättade att de var intresserade av mig i deras futsalsatsning blev jag väldigt glad. Jag berättade för Jocke att jag hade väntat på att man skulle ringa. Det känns väldigt kul att komma ner och köra, berättar Lekström för svenskafutsalligan.se efter en sen futsalträning.

Som många andra har han givetvis spelat fotboll inomhus, men inte just futsal. Däremot vittnar Benny att det alltid funnits ett intresse för att spela inomhus, men att det inte gått när man har varit proffs i fotbollen.

– När man varit mellan två lag har man kunnat spelat, men oftast har det blivit klart med en ny klubb tätt efter säsongsslut och då har det inte funnits något utrymme. Jag tror inte futsallagen hör av sig till spelare heller om de vet att man håller på med 100% fotboll.

Läs också: Solberg om TV-matchen: ”Det viktigaste är tre poäng”

Några större fördomar kring sporten fanns det inte direkt från Lekström sidan.

– Futsal är något helt annat än fotboll, det går fort, vilket är kul. Matchen lever enda tills slutsignal.

Han känner sedan tidigare flera spelare som spelat fotboll för att sedan gå över att spela futsal, bland annat Max von Schlebrügge och Jose Monteiro.

– Jag har hört från dem att de är väldigt kul. Sedan har jag också sett inlägg på Instagram och Facebook där jag fått se sekvenser från matcher.

Att fotboll och futsal skiljer sig på många sätt är något Lekström håller med om, främst på grund av skillnaden i yta.

– Det är mycket taktik på liten yta. Man kan göra små taktiska förändringar till det positiva. Däremot är det inte alltid säkert att det går igenom. Jag skulle säga att försvarsspelet är avgörande och ligger till grund för att man skall lyckas i anfallsspelet.

Kan du utveckla?

– Ligger du rätt hela tiden och inte bjuder på några ytor, alla spelare vet vad de skall göra, då kommer oftast motståndarna göra bort sig. Antingen gör de en felpass eller så har de inte tålamod, vilket gör att man kan bryta anfallet. Ett bra försvarsspel bäddar för att man får en bra utgångspunkt i anfallet, där man kan börja i positiv position. Väl där finns det mycket rum för individuella spelare att vara kreativa.

Läs också: Lext om skadehelvetet: ”Det har inte alls känts bra”

En viktigt grundsten i försvarsspel är givetvis målvakten, som ofta får arbeta hårt under futsalmatcher. Den mindre ytan gör givetvis att skotten blir fler, och ofta nära, men också att det blir en del snabba sidledsförflyttningar. En miljö som Benny tycker om.

– Som målvakt vill man rädda bollar. Det blir många fler räddningar inomhus än utomhus på en match, så det är roligt. Närheten blir avgörande hela tiden. Man kan alltid vara med, man är alltid med och räddar laget. Det blir ett närspel på ett annat sätt.

Han fortsätter:

– Avsluten är ofta i straffområdet, då handlar det bara om att vara i vägen. Sedan måste man lita väldigt mycket på varandra. Alla måste göra sin uppgift, då blir det svårt att göra mål.

Spelet inomhus menar Benny att det sliter mindre på honom. Framför allt axlarna är inte alls samma slitage, samtidigt som han är stark i knän och lår vilket är en bra grund för tekniken i futsalen.

– Det känns som att det inte är lika många tekniska moment som målvakt i futsal, då tänker jag på upphopp och slängningar åt höger och vänster. I fotbollen är det jätteviktigt med bra spänst, det behöver man inte på samma sätt i futsal.

Däremot berättar Lekström att man behöver vara snabb och tät på ett helt annat sätt, vilket skiljer stort mot fotbollen. En bra speluppfattning och spelförståelse vinner man mycket på. Att läsa spelet, vad kan hända, blir det farligt och så vidare är viktigt för en futsalmålvakt.

– Man får också tänka till på fasta situationer, vara påkopplad hela tiden. Det kan hända något när som helst.

Läs också: Pepeljak: ”Våra chanser att klättra är bra”

Något Benny Lekström fått mycket beröm för, trots sin korta tid, är hans utkast som gett Hammarby en helt annan dimension i dels uppspelsfasen, men också kontringarna.

– Jäkligt kul att man kan vara med och avgöra framåt med utkasten. Är man tillräckligt snabb och lugn i de situationerna dyker de upp ett par lägen per match där man kan vara med och skapa en bra målchans framåt.

Tobias BW Granberg