Nyheter

Chevron
Kostym i all ära – uppkavlade ärmar slår det mesta

Kostym i all ära – uppkavlade ärmar slår det mesta

Ytterligare en vecka har gått och mycket har hänt. Som vanligt försöker jag sammanfatta det mesta och även komma med egna reflektioner i den klassiska söndagskrönikan.

Mindre än två veckor kvar till premiär, dagen vi alla gått och väntat på! För många har säsongen redan börjat, i alla fall för mig. Under helgen som gick samlades alla klubbar i Göteborg och Prioritet Serneke Arena (ni vet hallen med så oerhört vackra orangea golvet) för en utbildning i evenemang och säkerhet.

Trots att det på pappret kallade en utbildning handlade själva aktiviteten mer om att träffas och utbyta erfarenheter med varandra. Bland annat inspirerade Hammarbys Göran Rickmer hur man med väldigt små medel kan göra väldigt mycket.

Något jag särskilt gillade i hans passionerade presentation var delen där han berättade om hur även han kan åka runt till olika evenemang, stora som små, för att hitta grejer att sno och förfina. Det klassiska ordspråket ”man behöver inte uppfinna hjulet på nytt” beskriver filosofin ganska bra. Kanske väckte detta också en tanke bland klubbarna att börja snegla lite mer på vad konkurrenterna gör, både inom SFL men kanske också inom andra sporter.

_DSC7686
Bild från evenemang och säkerhetsutbildningen. Foto: Tobias BW Granberg

Den satsning som görs just nu är den största i svensk futsals historia, vilket också gör att det gäller att vara på tårna. Somliga lär säkerligen ha uppfattat att det blir en himla massa matcher i år i och med den raka serien med 14 lag, men många har kanske inte tänkt på att även organisationerna kommer att behöva hålla ihop längre. Därför vill jag redan nu i förhand tacka alla dessa ideella krafter som ser till att ligan tar nästa steg i sin utveckling!

Kommande vecka hålls obligatorisk matchfixningsseminarie för alla spelare. Något som också visar att ligan tar flera steg framåt vad gäller professionalitet. Sedan ett par säsonger tillbaka har det gått att spela på matcherna, vilket kan vara en rolig grej för många, men det kan givetvis också få negativa bieffekter. 

Utöver detta kommer stor vikt läggas i seminariet kring den makt spelare och alla andra runt omkring sporten faktiskt har. Vi är i en stor expansiv fas av sporten och ligan där också all hjälp från alla håll behövs. Som det ser ut ute i klubbarna finns inte något ekonomiskt oberoende som gör att man kan värva spelare på heltid. 

Vill vi i framtiden se futsalen som en sport där man faktiskt, delvis eller helt, kan leva på sporten måste vi också göra vårt yttersta för att sprida sporten och ligan ute i landet. Hur gör man det då?

Sociala mediers slagkraftighet lär få ha missat, här finns en stor publik att nå ut till. Genom att gilla, kommentera och dela når nyheterna inte bara ut till de som följer klubbens och ligans kanaler, utan även vänner och vänners vänner. Varje klick, varje läsare, varje reaktion är ytterligare en liten bit i det som bygger vår liga ännu större. Låt oss sikta mot himlen och förbi det!

Prata med nära och kära om sporten. Ta med en kompis till matchen, visa dem ligans promo-film eller länka en nyhet till dem. Skulle alla som läser mina söndagskrönikor få en kompis att läsa den med skulle vi dubblera antal läsare.

Man skall inte blanda sport och politik, men jag vill ändå passa på att citera Gudrun Schyman när hon fick frågan om om Feministiskt Initativ någonsin skulle komma in i riksdagen efter att man hade fått 0,4 procent i en opinionsundersökning:

– Det räcker ju att alla våra väljare tar med sig tio kompisar var till vallokalen så når vi fyraprocentspärren och kommer in.

Just den typen av optimism och inställning är precis det vi behöver! Passar på att leverera ytterligare en klyscha – en kan inte göra allt, men alla kan göra något. Vi nöjer oss med klyschor där och går vidare.

Jag tänkte kort nämna att det pågår en himla massa grejer bakom kulisserna som vi jobbar hårt på att få plats innan ligan startar. Precis som att jag föregående vecka kunde ”teasa” lite med att man bör hålla utkik efter stora nyheter vill jag även denna vecka förvarna att det kommer komma fler nyheter av detta slag framöver.

Sist men inte minst – jag må ha på mig kostym och slips ibland, men majoriteten av tiden spenderas faktiskt för tillfället med uppkavlade ärmar. Allt för att ligan och sporten skall växa. Ni som vill är hjärtligt välkomna att följa mitt exempel.

Som alltid, lite kvar av veckan att njuta av innan det är dags för nya vecka med nya möjligheter. Ta hand om er!