Nyheter

Chevron
Klassiska Örebroderbyt inleder derbyveckan

Klassiska Örebroderbyt inleder derbyveckan

Foto: Bildbyrån/Johan Bernström

Svenska Futsalligan 2018/2019 har redan efter sju omgångar bjudit på många minnesvärda ögonblick. Under veckan lär fler minnen skapas och historia skrivas då vi bjuds på tre stekheta derbyn. Först ut är Örebroderbyt som spelas på onsdag.

Veckan börjar visserligen på måndag, men derbyveckan för alla futsalälskare börjar på onsdag med kanske det mest klassiska derbyn det finns i futsalväg – Örebroderbyt. Örebro FC tar emot rivalerna Örebro SK, ett möte som brukar locka storpublik till Gamla Idrottshuset. 

Läs också: Rohman om landslagsuttagningen: ”Helt obeskrivligt”

Finalisterna från föregående säsong, ÖFC, har fått en smakstart på säsong med sex raka segrar. Detta gör att man ligger i delad serieledning med IFK Uddevalla, som har en match mer spelad. Senaste mötet hälsade IFK Göteborg på, ett möte som slutade i en 4-3-seger.

Bästa målskytt i laget är Anel Coralic som värvades från just konkurrenten ÖSK inför säsongen. Fem mål har det blivit än så länge för landslagsspelaren Coralic, som börjat bli bofast i Matija Dulvats landslag. Kan det bli några till mot ÖSK?

ÖSK Futsal har haft en inledning som blandat och gett. I spelartruppen finns ett par bekanta och rutinerade namn, men också många nya ansikten. Henrik Lara Rodriguez är en spelare man hämtat in från Skövde, som historiskt sätt varit en notorisk målskytt. Rodriguez är också en spelare som ÖSK-lägret tror väldigt mycket på.

Läs också: Johnsson om framgången: ”Jag har mycket att tacka Skoog för”

I säsongens första TV-match spelade ÖSK hemma mot Uddevalla, en match som slutade med Uddevallaseger (4-2). Däremot bjöd ÖSK upp rejält till dans och skakade stundvis de regerande mästarna. Alen Rastoder var en av målskyttarna som lyckades sno åt sig bollen och tåpaja in en reducering. Den gången räckte det inte till poäng, men målet gör att han tillsammans med Carl Hägg är bästa målskyttar på tre mål.

– Inget derby i Örebro är hetare än stadens futsalderbyn, förra året lockade båda derbyna över 1500 åskådare. Att ha två elitlag i en stad som Örebro gör att intresset blir stort och stämningen inför ett derby går att ta på. Ett derby är för många bara en match i serien men för spelare och ledare betyder det mycket mer än så, berättar Benny Gill som är evenemangsansvarig i Örebro FC.

Betydelsen av ett derby är högt menar Gill, att vara bästa laget i stan har en viss status. Inför matchen har man jobbat hårt med marknadsföringen ”Örebros hetaste derby”, dit man också väntar stor publik.

– Vi gör allt för att publiken ska få en upplevelse när de besöker våra evenemang, något som de även kommer att få under detta heta derby. Vi uppmanar publiken att komma tididigt för att garantera en plats på läktaren, på SM finalen i mars fick vi låsa dörrarna för att det var fullsatt, uppmanar Gill.

Läs också: Taha Abdi Ali: ”Jag brinner för futsal”

Föregående år slutade den första matchen med ÖFC-seger 6-3, där Fredrik Johnsson blev stor hjälte efter ett hattrick inför 1597 personer. Returen vann ÖSK Futsal med 5-2 efter bland annat ett viktigt straffmål av Dana Kuhi inför 1621 personer. Vem som går vinnande ur onsdagens drabbning återstår att se. Däremot är det klart att det kommer bli en upplevelse värt namnet.

Matchen spelas på onsdag klockan 19.00 i Gamla Idrottshuset, Örebro.

Tobias BW Granberg