Nyheter

Chevron
Jansizian om utnämningen: ”Det känns overkligt”

Jansizian om utnämningen: ”Det känns overkligt”

Sedan en tid tillbaka innehar Sverige fyra FIFA-domare. Då Fredric Nilholt har slutat som domare har man nu nominerat en ny svensk domare, som också blivit antagen. Möt Sveriges nyaste FIFA-domare i futsal, George Jansizian.

George Jansizian är en av de mest erfarna futsaldomare Sverige har, och har dömt Svenska Futsalligan sedan starten. Till vardags arbetar han som jurist, och tränar även oerhört mycket för att hålla sig i form.

– Jag har tränat och tävlat kampsport sedan jag var sex år samtidigt som jag spelade fotboll. Spelarkarriären avslutades i England där jag spelade futsal för Northumbria Universtiy (Newcastle). Sedan förra året har jag dragit ner på kampsporten då jag satsat allt mer på mitt domarskap. Däremot så om det finns tid för mig så kör jag gärna något pass i veckan! Det är väldigt bra träning både fysiskt och mentalt.

Efter att ha dömt futsal under en längre tid har siktet också varit på att ta en av de fyra åtråvärda platserna som FIFA-domare, vilket inte bara är stor prestige, utan även öppnar upp för att döma internationellt.

– Att tilldelas ett FIFA-märke är ett drömmål jag skrev ner i min självanalys under en stegutbildning i Kalmar 2009. Det känns overkligt att få vara en del av detta och att få representera Sverige.

För att komma dit berättar George att han behövt investera mer tid i sitt domarskap. Med hjälp från fyscoacher hos Svenska Fotbollförbundet har han successivt ändrat om sin träning till att vara mer domaranpassad, vilket har gjort att han kan träna oftare och gå ner på specifika detaljer.

– Det är även viktigt att titta på andra domare som dömer, eller bara analysera spelet. Jag försöker att titta på minst en match i veckan, eftersom man lär sig väldigt mycket av att sitta på läktaren eller framför tv:n och studera kollegorna i Sverige och internationellt. Arenaplay och ligans app, SFL Live, har varit en riktigt bra tillgång för självanalys och reflektioner med kollegor, vilket jag försöker göra efter varje match. 

Att titta på matcher i ligan gör att han dels förbereder sig för kommande matcher, men också för att kunna ta med sig både bra och mindre bra saker som han ser. Det händer också att han läser böcker om matchledarskap eller läser på om futsaltaktik. Kunskap om sporten har han också med sig mycket från sin tid i Newcastle, där han hade Michael Gunn som tränare.

– Via EDF (Elitdomarföreningen i Futsal) och SvFF/SEF har jag varit på utbyten i bland annat Norge, Finland och Malta. Att jag nu är FIFA-domare öppnar däremot upp nya dörrar, då jag plötsligt även kommer kunna bli aktuell för internationella matcher i mästerskap som Champions League, EM och VM.

Utöver de officiella matcherna betyder också FIFA-utnämningen att man i allt större grad blir aktuell för inofficiella internationella matcher, så som träningslandskamper.

– Ser man till de senaste åren har både herr och damlandslaget spelat flera dubbellandskamper hemma i Sverige. Vi har även Nordic Cup där vi brukar få skicka en eller flera FIFA-domare till. Jag ser verkligen fram emot att få göra debut, jag har mina mål i siktet, men jag är inte stressad.

George fortsätter:

– Min chans kommer när jag förtjänar den, man får inte glömma att vi har tre andra riktigt duktiga FIFA-domare, och en grupp med bra elitdomare som jag hoppas får matcher och erfarenheter framöver. Det är bra för Sverige som futsalnation och bra för vår utveckling.

Foto: Tobias BW Granberg