Nyheter

Chevron
Historiska femte guldet för Rossi – och första för Jansson

Historiska femte guldet för Rossi – och första för Jansson

Foto: Privat, Bildbyrån

Efter en säsongs pendlande från Torslanda till Uddevalla fick till slut Viktor Jansson sitt första SM-guld. Pendlarkamraten Emilio Rossi fortsätter sätta rekord i och med hans femte SM-guld.

– Efter den här säsongen så kan man vara riktigt nöjd över att ha vunnit ett SM-guld. Jag tycker vi är värdiga vinnare, trots att vi inte har haft bästa spelet. Som alla ser så är vi väldigt bra när det väl gäller i de viktiga matcherna. Vi visste att det skulle vara en tuff match även idag, men vinner rättvist, säger Emilo Rossi till svenskafutsalligan.se.

Viktor Jansson är inne på att matchen mot Norrköping också är en typisk för hur det har sett ut för dem den gångna säsongen.

– Matchen speglar vår säsong till punkt och pricka. Precis som i alla andra matcher dominerar vi i bollinnehav och målchanser, men gör inte mål. I slutändan av matchen står vi ändå där med kniven mot strupen och lyckas reda ut det.

Norrköping tog ledning i matchen redan efter fem minuter, samtidigt som Hammarby tog ledningen i Stockholm. Däremot höll Uddevalla lugnet.

– De gör 1-0 på frispark, vi tappar bort oss i försvaret. Vi var inte riktigt beredda på frisparken. Många gånger den här säsongen har vi legat under och vänt, vi vet att vi är starka och kan vända matcher. Det känns nästan som vi har legat under med 1-0 i nästan alla matcher och vänt och vunnit den här säsongen, berätta Rossi.

Även Jansson är inne på samma spår.

– Det var ganska lugnt efter första målet. Vi har börjat i uppförsbacke nästan alla matcher. Sedan tar vi över, gör mål och går förbi. Så som det såg ut idag har varit återkommande för oss denna säsongen. Redan innan deras mål hade vi skapat chanser, men inte gjort mål. Vi vet att det bara är att jobba vidare.

Jobba vidare gjorde man och ganska snabbt så satte man kvitteringen, som tillskrevs Emilio Rossi. Men var det verkligen han som gjorde mål?

– Skall jag var helt ärligt i den här historien så var det Bilal Moussa som gjorde målet. Alla trodde att det var jag som gjorde målet för att jag firade mest. Jag skall inte ta på mig målet, utan jag ger det ödmjukast till Bilal. Det var ett riktigt klassmål av honom.

Efter målet tog Uddevalla över och kunde gå till halvlek med ledning 3-1. Väl där pratade man om att fortsätta behålla lugnet och följa upp den andra halvleken med en minst lika bra prestation som i första.

– Spelmässigt är vi inte lika bra i andra halvlek som i första. Däremot lyckas vi försvara oss bra, framför allt när de börjar spela jokerspel, berättar Viktor Jansson.

Rossi fortsätter och berättar att han upplever att det är svårt att få fart på spelet när man leder med ett par bollar i en viktigt match. Norrköping hade allt i egna händer, efter att Örebro SK hade vänt mot Linköping hemma behövde man därför vinna mot Uddevalla.

– Norrköping är starka på det dem gör, de har många bra spelare. Det är faktiskt första gången för mig att det är nervöst i slutet på en match, säger Rossi.

SM-guldet är det femte för Emilio, som gör honom unik i svensk futsal. Ingen annan spelare har lika många guld som honom sedan Svenska Futsalligan startade 2014 (4). De två första gulden bärgades i IFK Göteborg, medan de två sista har kommit i IFK Uddevalla. Sedan tidigare har han också ett SM-guld med FC Ibra från 2012, innan SFL startade.

– Fem SM-guld. Det är fina historier bakom alla andra guld. Jag är så sjukt glad varje gång jag vinner ett SM-guld. Att kriga en hel säsong, som började med att vi var ute i Europa och spelade. Man är alltid lika nöjd när man gått igenom en hel serie och får avsluta den med ett guld. Det är en känsla alla spelare vill känna. Alla vill ju vinna guld.

För Viktor Jansson var det hans första guld.

– Det var jobbigt när de tryckte på med jokerspel på slutet, då fick jag lite känsla av att det skulle hända igen. Nu har vi gjort ytterligare en match där vi skapat en massa målchanser, dominerat spelet men inte gjort mål. Det är svårt att försvara fem mot fyra i flera minuter, men vi vet att vi är duktiga på det.

Han fortsätter:

– Vid slutsignalen var det en stor lättnad. Det har inte blivit så som många trodde på förhand, att ett lag skulle springa ikapp och leka hem serien, det har varit stor kamp. Vi har spelat med stor press på oss, främst från oss men också från övriga i futsalsverige. Just där och då var det en stor lättnad att äntligen har säkrat guldet, efter att vi har haft så många chanser tidigare.

Jansson menar också på att serien i år har tagit ett stort kliv, att många lag har höjt sig och skapat bra motstånd.

– Vi har inte haft många lätta matcher, utan har mött riktigt bra motstånd serien igenom. Det bådar gott för framtiden. Däremot, trots alla rop om att ”lagen i norr” skall vara bättre, ha bredare trupp och så vidare står vi här som segrare. Säga vad man vill om det, men det bevisar att vi är Sveriges bästa lag.

Firandet för Uddevalla får vänta. Då många har jobb på måndagen åkte en del av truppen hem direkt efter slutsignal, medan de andra väntar på att Petrit Zhubi skall skrivas ut från sjukhuset, efter att han skadat sitt revben igen.

– Vi sitter halva gänget på Olearys och käkar, men det blir ordentligt fest i Göteborg på futsalgalan nästa helg. Det finns inte en chans att vi inte firar detta tillsammans. Vi kommer ta över Göteborgs nästa helg, säger Rossi.

Viktor Jansson berättar att han får nöja sig med en hamburgare och en Pepsi.

– Jag måste ju köra hem mig och Rossi när vi kommer till Uddevalla.

När de väl är framme i Torslanda, någon gång i natt, gäller det bara att ladda om inför en ny arbetsvecka. För Rossi väntar jobbet på dagis och för Jansson är det studier till lärare samt vikariejobb.

– Jag lovade mina ungar på dagis ett SM-guld, och det jag lovar leverer jag. Så en ”shout out” till dem, säger Rossi.

– För mig står det orientering på schemat först. Livet som svensk mästare är riktigt charmigt, avslutar Jansson.

Tobias BW Granberg