Nyheter

Chevron
Hela havet stormar: ”Vi vill inte tvinga spelare att välja sport i tidig ålder”

Hela havet stormar: ”Vi vill inte tvinga spelare att välja sport i tidig ålder”

ÖSK Futsal har haft en turbulent tid på tränarsidan de senaste säsongerna. En som varit med och har fått uppleva det mesta är Victor Huerta, den medlem i tränarstaben som kanske nämnts minst. Svenskafutsalligan.se tog därför tillfälle att känna av pulsen såhär inför säsongsstart, något som resulterade i ett längre reportage uppdelat i tre delar. Det här är andra delen i reportaget.

Vägen till det läge klubben nu befinner sig i har inte alltid varit rak, något som även stämmer in på Victor Huertas tid i ÖSK Futsal.

– Jag har gått en krokig väg till dit jag är idag. Efter att jag börjat som assisterande tränare fick jag ett delat ledarskap med Mikko, sedan kom Jacob och Honken in och jag fick titeln tränare. Vår fördelning idag är att Honken är manager medan jag och Jacob är tränare.

Han fortsätter:

– Jag och Jacob sköter träningarna mestadels medan Honken har en roll där han observerar, rättar till detaljer, pratar med spelarna under passen och så vidare. Jag har känt Honken sedan 2004 när vi pluggade på fotbollstränarprogrammet ihop, så vi har samma bakgrund och har känt varandra länge. Jacob har jag ju haft som spelare och vi tre klickade direkt.

Läs också: Hela havet stormar: ”Jag vet inte var jag skall börja”

Inför kommande säsong har Huerta fått lite av en ny roll i klubben, där han även fyller funktionen som utvecklingsansvarig. Förutom att vara med i seniortruppen skall han även se till att det nystartade U17-laget kan utvecklas och leverera spelare upp till a-laget.

– Det innebär att jag har fått fria händer från klubben att starta upp U-verksamhet. Vi startar denna säsong med ett U17-lag. Min uppgift var att tillsätta en stab, scouta spelare och värva in dessa. Vi kommer komma till spel med ett spännande lag och en ytterst kompetent stab. Vi kommer även ha yngre lag på U-sidan och vi vet att det på sikt är rätt väg att gå för att i framtiden fostra egna futsalspelare.

Han berättar om svårigheterna med ungdomslag då man på många sätt konkurrerar med fotbollen. Däremot är inte målet med ÖSK Futsals verksamhet att man skall välja det ena eller det andra, utan snarare att man från ung ålder skall ges möjligheten att spela futsal.

– Det finns forskning på att fotbollsspelare gynnas av att spela futsal, du lär dig ta snabba beslut, bollbehandling, ta rätt beslut, taktiskt kunnighet är bara några aspekter som spelarna utvecklar. Det är synd att klubbar i trakten och generellt i Sverige inte inser det, eller vill inse det. Istället ska ungdomarna spela ligacupmatcher i oktober-november på kyliga planer när de istället kunde utveckla andra delar i sitt spel via futsalen. 

Läs också: Discovery sänder från Svenska Futsalligan 2018/2019

Här finns det en stor brist idag enligt Huerta, där man måste jobba hårt på att hitta samarbeten.

– Vårt mål är inte att tvinga spelare att välja sport vid tidig ålder, utan snarare tvärtom. Vårt mål är att utveckla ett samarbete där de kan göra både och sedan får spelarna själva ta det beslutet när de är mogna. 

Arbetsfördelningen mellan tränartrion kommer att bestå, med den lilla modifikationen att Huerta kommer att ta ett större ansvar för analys och scouting av motståndarna. Något som gör att han snarare kommer att placera sig på läktaren än bänken för att få en annan vy.

– Sedan träffas vi kort i pausen, går igenom något jag sett och så vidare. Så utåt sätt kanske det är en skillnad då jag stod och coachade tidigare eller folk kanske tror att jag degraderats på något sätt, men det är inte så. För mig har det aldrig känts så, snarare tvärtom.

Läs också: Den bortglömda eliten – del 1

Rollerna är tydliga och man kompletterar varandra på ett bra sätt enligt Victor. Han tycker också att det är utvecklande då man har en bra kemi och ser på saker på samma sätt.

– Internt vet alla vad vi gör och vad vi bidrar med utifrån våra kunskaper, men framförallt vet spelarna och det är det viktigaste.

Text & Bild: Tobias BW Granberg