Nyheter

Chevron
Hela havet stormar: ”Jag vet inte var jag skall börja”

Hela havet stormar: ”Jag vet inte var jag skall börja”

ÖSK Futsal har haft en turbulent tid på tränarsidan de senaste säsongerna. En som varit med och har fått uppleva det mesta är Victor Huerta, den medlem i tränarstaben som kanske nämnts minst. Svenskafutsalligan.se tog därför tillfälle att känna av pulsen såhär inför säsongsstart, något som resulterade i ett längre reportage uppdelat i tre delar.

– Ja du, jag vet inte vart jag skall börja.

Jag ber Victor berätta om den turbulenta tiden, från det att han blev inkastad tillsammans med Mikko Seppälä för att träna ÖSK Futsal, tills det att Seppälä fick gå och Fredrik ”Honken” Holmqvist ersatte.

– Vi (Mikko och Victor) kom in, tog oss tillsammans med grabbarna till slutspel. Vi kom sargade till semin mot Uddevalla på grund av två avstängningar på viktiga spelare, någon spelare vägrade att spela och annat strul. Vi gjorde trots de förutsättningarna en bra match om du frågar mig. Men Uddevalla är Uddevalla, vi gav dom en fight iallafall. 

Läs också: Intresset har aldrig varit så stort som nu

Säsongen efter började man från scratch, tog in ett par nya spelare och ville utveckla sitt spel. Resultatet gick inte vägen, något som fick klubben att agera.

– De ville få in en ny röst bland annat, vilket gjorde att Mikko och klubben gick skilda vägar.

Huerta blev däremot kvar i staben. Tillsammans med Jacob Nilsson, Honken och spelartruppen vände man på skutan och tog sig till slutspel, trots att det länge såg mörkt ut.

– Vi fick ordning på spelarna, spelet och sedan fick vi återigen möta Uddevalla.

Uddevalla hade spetsat truppen med flera vassa värvningar, samtidigt som man hade behållit den stommen som besegrade ÖSK föregående säsong. Sett över två matcher var det inte något större snack kring vem som var det bättre laget.

– Jag tycker att vi gav dem en rejäl match denna gång också, men de blev numret för stora och vann fullt rättvist över två matcher. Det är aldrig roligt att förlora. När man gjort allt man kan, med tanke på hur vår säsong sett ut, var det egentligen en otrolig bedrift om du frågar mig.

Läs också: Florentin: ”Man måste kriga varenda minut”

Vad har då hänt sedan uttåget ur slutspelet? Tränartrion som kom in som en provisorisk lösning har blivit permanent, lite likt föregående år. Även i spelartruppen finns det en del likheter från föregående år, då man fyllt på med ett gäng nya ansikten.

– Det har hänt en hel del, både i föreningen som helhet, men även på spelarfronten. Stor omsättning, i alla fall tiden jag varit där, något vi vill komma bort ifrån givetvis. Det har sina bra sidor, men även baksidor såklart. 

Victor berättar hur svårt det är när spelare ständigt byter klubb, väljer fotbollen eller helt enkelt lägger av på grund av andra orsaker. Det blir ingen riktigt kontinuitet. 

– Föreningen utvecklas hela tiden och det märker man, speciellt organisationen med allt runtom. I min roll som tränare märker man det då och då. Men det som jag tycker är bäst är att vi har bra förutsättningar att som tränare bara kunna fokusera på att vara just tränare och på det sättet kunna ge våra spelare bra förutsättningar att kunna prestera på plan. Allt avgörs ju där i slutändan. Många bäckar små sägs det.

Jag ber Victor berätta lite om klubbens styrkor respektive utmaningar, där han poängterar att klubben ständigt vill framåt. 

– Vi är en klubb som hela tiden vill framåt, utveckla oss och aldrig är nöjda.

Läs också: Discovery sänder från Svenska Futsalligan 2018/2019

Atmosfären i spelartruppen beskriver han som familjär, både i med och motgång. Som vanligt vill man förbättra sig från föregående säsong och uppnå de sportsliga mål som man satt upp. 

För att en ännu tajtare grupp har man dessutom åkt på träningsläger i Spanien, där man både tränar och umgås med varandra. Att det blev just Spanien beror på att man fick en möjlighet klubbens sponsorer och kontaktnät.

– Inför säsongen pratade vi i tränartrion om ett läger, sedan vart lägret skulle hållas var av mindre vikt. Nu blev det Torrevieja och vi klagar inte direkt!

Text & Bild: Tobias BW Granberg