Nyheter

Chevron
Hela havet stormar: ”Det tar tid att bygga upp ett lag”

Hela havet stormar: ”Det tar tid att bygga upp ett lag”

ÖSK Futsal har haft en turbulent tid på tränarsidan de senaste säsongerna. En som varit med och har fått uppleva det mesta är Victor Huerta, den medlem i tränarstaben som kanske nämnts minst. Svenskafutsalligan.se tog därför tillfälle att känna av pulsen såhär inför säsongsstart, något som resulterade i ett längre reportage uppdelat i tre delar. Det här är tredje och sista delen i reportaget.

Efter en längre tids orolighet hoppas ÖSK Futsal nu att man kommer ha lite lugnare vatten framför sig, framför allt när det blir en rak serie kommande säsong med 14 lag. Något som också ändrar förutsättningarna rejält.

– Det blir mer matcher och inget slutspel. Slutspel är något vi alla saknar tror jag. Däremot ser vi fram emot att lira mot lag vi inte vanligtvis spelat emot förut.

Victor berättar att för deras del handlar det om att få ihop gruppen, få klart alla idéer kring hur man vill spela och förbereda sig på bästa sätt för de 26 matcher som skall spelas. Vissa spelare har lämnat, några nya har ersatt medan vissa ”nygamla” kommit tillbaka.

– Det tar tid att bygga ett lag och det är svårt att säga vart vi står idag. Vår förhoppning är att göra ett bättre år än föregående år, tråkigt svar kanske. Jag har alltid sagt det och jag föredrar att prata på plan, vi bedöms efter resultat och tabeller ljuger aldrig. Vi ska fokusera på vad vi ska pyssla med, det vill säga lira futsal.

Läs också: Falk vill lyfta Torslanda till nya höjder

Han ser hellre att det skrivs om klubben kring vad man presterar, snarare än andra saker.

– Sådant får andra spelare och klubbar syssla med.

Det faktum att man spelar i Svenska Futsalligan med ett ÖSK-märke på bröstet medför också att många tycker att man skall gå i bräschen för att sprida sporten, något man också är medvetna om. Vissa kan se det som ett ok, då en större anrik förening får mer uppmärksamhet än en mindre förening, både på gott och ont. Här gäller det att saker sker på rätt sätt enligt Victor Huerta.

– Självklart skall vi göra allt för att sprida sporten, men det måste också ske på rätt sätt. Sedan kommer folk alltid att ha åsikter. Då får man bara gilla läget, det kommer med uppgiften.

Läs också: Den bortglömda eliten – del 2

I första delen nämnde vi som hastigast lägret i Spanien. Lägret ser man som en nyckel för att kunna klara av den långa säsongen.

– Nu när SFL-säsongen är det längre tror vi stenhårt på att jobba med en sammansvetsad och enad grupp.

På lägret har man tränat dubbla pass om dagen, förutom den dagen man anlände. Utöver det har det givetvis blivit sol och bad, lite avkoppling men även sociala inslag för att spelarna skall få en bra helhetsupplevelse.

– Teori har också varit ett inslag, men det har bakats in i träningarna med så kallade ”walk and talk”-inslag. För oss är det superviktigt att göra och ett sätt för att implementera vår spelidé.

Utöver detta har man hunnit med en träningsmatch mot Elches U19-lag, där det dessvärre blev en förlust. Trots förlusten såg man det som en bra genomkörare för spelarna som fick känna på ett ordentligt motstånd.

– Det betyder väldigt mycket att vi har fått den här möjligheten. Vi är två och en halv vecka bort från seriepremiär och här får vi möjligheten att träna under bra förhållanden.

Läs också: Kostym i all ära – uppkavlade ärmar slår det mesta

När jag ber Victor berätta mer om spelidén och filosofin är han förtegen, och berättar att detta är något motståndarna kommer att få se när man väl möter dem. Han vidhåller att det gäller att vara ödmjuk i det läge man är i, med många nya spelare, och jobba långsiktigt.

– Varken spelidé eller formationer kommer att vara den bästa möjliga som vinner matcher för oss i oktober, vi tror istället på en ständig utveckling. När vi väl kommer in i mars månad kommer vi att vara svårare att läsa av än när vi klev in den här säsongen.

Text & Foto: Tobias BW Granberg