Nyheter

Chevron
Har Muffe fortsatt vind i seglet?

Har Muffe fortsatt vind i seglet?

Han är förbundskaptenen som klivit in i Örebro Sportklubbs herrar för att vända på skutan och sätta vind i seglet. En ledare som inte är ny som tränare för ett herrlag, eller SFL för den delen. Däremot är just klubben något nytt som få hade gissat skulle slå följe inför säsongen. Vi pratar givetvis om Mufad ”Muffe” Bajraktarevic.

Bajraktarevic och Norrköping Futsal Klubb är en av flera synonymer i den svenska futsalordboken, något som kanske håller på att ändras. Efter att Norrköping åkte ur Svenska Futsalligan föregående säsong lade Muffe taktiktavlan på hyllan i klubbsammanhang. Han tog istället en mer tillbakalutad roll i föreningen samtidigt som han fortsatte att basa över damlandslaget i sin roll som förbundskapten. Vad var det då som gjorde att han antog utmaningen att träna Örebro SK?

– Jag kände att jag var ringrostig. Landslaget har sex månader paus mellan samlingarna, vilket jag kände i dubbellandskampen mot Ryssland. Blodet hade inte ens börjat pumpa innan vi var klara med samlingen. Precis som en spelare skall vara i matchform, kände jag att det även gällde mig. Det skall bli skönt att få ha varit med i spelet och fått igång pulsen sedan när vi kliver in i EM-satsningen.

EM ligger kanske inte direkt runt hörnet för damlandslaget, kvalet börjar först i September. Förutom ett par samlingar, där en trupp skall växa fram, fanns det alltså ett stort tomrum för Muffe, som han valde att fylla med utmaningen i Örebro SK.

– Det första jag sade till spelarna var faktiskt att jag inte kommit för att skapa vänner, utan att jag är här för att plocka poäng. Först och främst gäller det att säkra kontraktet, men sedan även att försöka nå ett slutspel.

Laget Muffe tog över, var inte i det bästa skick och kände att man inte fick ut sin fulla potential. Flera namnkunniga spelare fanns i truppen, men spelet ville bara inte stämma. Stundvis visade man på sitt fulla register, som i bortamatchen mot IFK Göteborg där man spelade ut förhandsfavoriterna till guldet. Dessvärre räcker inte en enstaka vinst och ett stundvis bra spel, utan man behövde göra något för att få framgång över tid.

– Mitt första intryck av laget var att det är ett väldigt kunnigt futsallag. Tekle (Ghebrelul, före detta tränare i ÖSK), har gjort ett bra jobb med dem. Jag behövde inte ändra på så mycket för att de skulle börja vinna matcher.

Efter tränarbytet har man ställts mot tre lag, där man lyckats besegra alla tre. Först Borås AIK, därefter Torslanda IK och senast sensationen AFC Eskilstuna. Vad är då hemligheten?

– Jag har försökt förmedla mitt sätt att spela på. Det blir lätt bra resultat när man har en skicklig grupp spelare som anammar mina idéer snabbt.

Under onsdagen väntar kanske den tuffaste utmaningen hittills för Muffe i ÖSK, nämligen när han går in i det klassiska, men tuffa, Örebroderbyt mot rivalen Örebro FC. Ett möte som inte bara brukar locka storpublik till Gamla Idrottshuset, utan där man även har revansch att utkräva efter att senast förlorat med 4-3 där Dino Garaca stod för två av målen i ÖFC.

– Jag tror att det blir en speciell match. Ett derby är ett derby, och vad man har gjort ingen spelar ingen som helst roll. Jag tror att det blir en tuff och mentalt svår match.

Vad gäller komplicerade analyser, taktiker och idéer för att slå ÖFC verkar inte Muffe krångla till det alldeles för mycket, utan han ser istället ett ganska självklart faktum.

– Gör vi ett mål mer än ÖFC så vinner vi!

Foto: Bildbyrån | Montage: Tobias BW Granberg