Nyheter

Chevron
Hammarby mästare – efter STORT drama

Hammarby mästare – efter STORT drama

På förhand fanns det otroligt bra förutsättningar för en välspelad final. Två lag, båda fulla med självförtroende, och trupper fulla med spelare som kunde gå in och avgöra för sitt respektive lag. Det var en match mellan ett hårt satsande Örebro SK och regerande mästarna Hammarby IF.

Hemmalaget Örebro SK tog emot regerande mästarna Hammarby IF i vad som skulle vara en fartfylld final. Redan från avspark kunde man känna atmosfären och energin enda hem till tv-sofforna. Bortalaget Hammarby IF skulle markera tidigt, redan i första matchminuten tryckte Mossadiq Zekria till lite extra i en närkamp och fick frispark mot sig.

Spelet var inga större överraskningar, utan som förväntat av de båda lagen. Örebro SK förlitade sig på ett rörligt anfallsspel, med flera lösningar ut i varje situation. De försökte sig även stundtals på ett högt press-spel, som ställde till det i Hammarbys speluppbyggnad.

Hammarby hade det tuffare i offensiven, där man som oftast sökte Özgür Yasar på sin pivotposition. Yasar fick kämpa mot Örebroförsvaret, som hade identifierat att han var ett stort hot i Bajens offensiv. Även om Hammarby spelade disciplinerat i försvaret räckte det att disciplinen inte fanns där i en sekund, för att ÖSK:s Adnan Cirak skulle hugga till.

Efter att ha fått in en boll i straffområdet kunde han elegant klacka fram bollen till Leonrado Mieli Zanata, som satte 1-0 för hemmalaget. Cirak skulle fortsätta visa upp sitt register, genom att skapa målchanser där man knappt kunde tro att det gick att göra det. Han skulle också få en boll från egen planhalva, där han springer bredvid sin försvarare och klipper till med vänsterfoten direkt, rakt upp i bortre krysset. 2-0 för ÖSK, som också blev halvtidsresultatet.

Andra halvlek har varit Hammarbys signum under säsongen, där man ofta kommit ut i underläge och lyckats vända det till vinst. Det skulle också vara ett mer explosivt och spelförande Hammarby som klev ut i andra halvlek. Därför skulle det inte vara helt logiskt när Yasar blir helt frispelad och sätter reduceringen för bortalaget.

Ytterligare en spelare som skulle kliva fram var Tolga Ayranci, som höll kvar Bajen i matchen genom flera matchavgörande räddningar. När Hammarby gick framåt öppnades det upp för kontringar från Örebro SK, men de skulle ofta utebli. Istället höll hemmalaget som oftast ett lugn och försökte skapa sig ett övertag av bollinnehavet när tillfället gavs.

Istället skulle det bli en kontring från Hammarby, där Örebro SK slappnade av för en stund, vilket ledde till att Bajen kunde kvittera när en passning i sidled tar på Adnan Cirak och in i eget mål, istället för att komma fram till Gabriel Diaz.

Örebro SK valde att svara direkt efter baklängesmålet genom att ta ut Martin Herlin och satsa på jokerspel. Ett drag som skulle visa sig vara effektivt, då det endast behövdes 14 sekunder för Maicon Tauan att hitta Adnan Cirak som sätter kvitteringen.

Ljeutrim Makolli hade inte spelat en match sedan januari, men skulle få större förtroende av tränare Daniel Blanco ju längre matchen gick. Det var också oerhört nära att han skulle bli matchhjälte, då han med 43 sekunder kvar satte ledningsmålet för Hammarby. Örebro SK väljer att svara med jokerspel igen, och vem dyker fram om inte Adnan Cirak, som sätter 4-4 med 14 sekunder kvar, och tog matchen till förlängning.

Båda lagen hade med sig en del frisparkar in i förlängningsspelet, med ställning fem för Örebro SK och fyra för Hammarby IF. Örebro SK satsade på ett jokersspel, och visade inga tecken på att man var stressad. Då skulle Özgür Yasar kliva fram för andra gången under matchen, när Örebroförsvaret inte vågar gå för hårt på Yasar. 54 sekunder gjorde Adnan Cirak vad han redan gjort två gånger tidigare i matchen, nämligen slå in bollen i öppet mål, efter att ha fått en genomskärande passning när ÖSK spelade jokerspel.

Matchen fortsatte att svänga. Först skulle Tolga Ayranci sätta en utspark från hela planen, och Bajen i ledning, innan Cirak på sedvanligt maner kunde kvittera i Örebros jokerspel. Förlängning räcker inte för att skilja lagen åt, utan straffavgörande får tillämpas för att få en vinnare i matchen.

Straffdramat skulle också vara lika spännande som matchen, där tillslut Tolga Ayranci kliver fram och räddar Felipe Fumes straff. Han blir stor matchhjälte, tillsammans med Jonatan Almendra Cifuentes, som utan en enda matchminut i matchen kliver fram och sätter det avgörande målet. 

Straffskyttar:

Hammarby IF: Alan Arslan (mål), Sebastian Holmqvist (mål), Mosaddiq Zekria (mål), Liridon Makolli (mål),  Jonatan Almendra Cifuentes (mål)

Örebro SK: Slaven Novoselac (mål), Hussein Fawaz (mål), Felipe Fumes (miss), Maicon Tauan (mål)

Matchfakta

Örebro SK – Hammarby IF 9-11 (efter straffar)

Målskyttar, Örebro SK: Leonardo Mieli Zanata, Adnan Cirak (5)

Straffmål Örebro SK: Slaven Novoselac, Hussein Fawaz, Maicon Tauan

Målskyttar, Hammarby IF: Özgür Yasar (2), Självmål, Ljeutrim Makolli, Tolga Ayranci

Straffmål Hammarby IF: Alan Arslan, Sebastian Holmqvist, Mosaddiq Zekria, Liridon Makolli, Jonatan Almendra Cifuentes

Foto: Bildbyrån