Nyheter

Chevron
Francis: ”Vi skall vinna – så enkelt är det”

Francis: ”Vi skall vinna – så enkelt är det”

Inför säsongen var det ett lag som stack ut lite mer, och var lite av laget på allas läppar. Örebro SK har satsat stort, med ny tränare och flera nya spelare. En satsning som nu tagit laget till final mot Hammarby IF, där tränare Francis Maciel Da Costa vill se sina spelare prestera.

Örebro SK satsade stort inför säsongen – en satsning som tagit dem till final, där de har chans att ta sitt första guld i Svenska Futsalligans historia. Bakom satsningen står tränaren Francis Maciel Da Costa, som satt en tydlig brasiliansk prägel på laget.

– När jag kom hit hade jag som mål att vinna grundspelet och vara bland de fyra bästa lagen i Sverige, det sade jag i min första intervju här i Örebro. Såhär i efterhand kan jag säga att vår säsong varit godkänd. Vi har byggt ett helt nytt lag. Det är jättesvårt att få allt att fungera första året, men det har gått över förväntan, alla inblandade har gjort ett bra jobb.

I laget finns flertalet namnkunniga spelare, som Adnan Cirak, Maicon Tauan, Felipe Fumes och även bröderna Novoselac som anslutit till laget under den senare delen av säsongen. Hur har då Francis gjort för att styra laget och sätta sin prägel?

– När man jobbar med människor och många olika karaktärer är det viktigt att kunna lyssna. Spelare vill prata och bli lyssnade på. Jag som tränare brukar lära mig mycket genom att lyssna på min trupp och att även låta spelarna träna oss tränare.

Även det faktum att kunna hantera omklädningsrummet lyfter Francis som en nyckel för att lyckas med ett lag. När det gäller spelet och offensiven poängterar han att han jobbar väldigt mycket med utveckla spelarnas speluppfattning i futsal. 

– Jag brukar visa och ge flera alternativ på hur de kan lösa olika problem, just för att man i futsal behöver lösa problem konstant. Jag kan aldrig tvinga spelarna att göra exakt det jag visar, utan de måste ta beslut och ha frihet att lösa problemen själva. Vad gäller försvaret så har jag mina principer och regler, där förhandlar jag inte.

I slutspelet ställdes man mot AFC Eskilstuna och Strängnäs FC, två motstånd som man lyckades slå någorlunda komfortabelt. Tack vare detta är man i final, där Francis är noga att poängtera det stora arbetet som legat bakom framgången.

– Vi är i final på grund av att klubben har satsat på det. Hela styrelsen har gjort det bra. Våra två sportchefer i Augin (Gevrie) och Huerta (Victor) gjorde ett fantastiskt arbete och gav mig de spelarna jag önskade. Min assisterande tränare Rey (Kurbasevic) och hela staben har hjälpt mig väldigt mycket. Utan dem skulle det vara omöjligt att vara i final. Sist, men inte minst, så har jag fantastiskt duktiga spelare i truppen. I slutet är det dem som skall avgöra och vinna matcher.

Hemma i Gamla Idrottshuset ställs Örebro SK mot regerande mästarna Hammarby IF, som man precis kom före i serien, tack vare bättre målskillnad. 

– Hammarby är svenska mästare, ett bra lag med en mycket bra tränare. De har framför allt ett starkt kollektiv, med flera spelare som spelat tillsammans ganska länge. För min egen del är de lite större favorit än oss.

För att vinna berättar Francis att man kommer att fortsätta som man gjort tidigare, spela futsal helt enkelt! En bra mental inställning är viktigt, då man jobbat hela säsongen för att komma till den stunden man är i just nu. Sedan skall man inte glömma att i final kan allt hända.

– Matchen kommer att bli tuff och jämn. Vi spelar på hemmaplan och skall vinna, så enkelt är det!

Finalen i Svenska Futsalligan spelas lördagen den 27 mars, och har sändningsstart 17.00 i Eurosport 1 samt Discovery+!

Foto: Adrian Hirvelä