Nyheter

Chevron
Florentin: ”Man måste kriga varenda minut”

Florentin: ”Man måste kriga varenda minut”

För två säsonger sedan klev Petter Florentin in som tränare för Borås AIK. Därefter har det både blivit ett silver och en grundseriesegern. Laget är numera självskrivet som ett topplag i Svenska Futsalligan, även om man fortfarande jagar det där guldet.

– Jag har stora förväntningar på ligan i år. Det blir en rak serie med 14 lag, vilket innebär en lång säsong med många matcher. Varje match och varje poäng kommer bli viktig, vilket gör att man måste kriga varenda minut, berättar Petter Florentin för svenskafutsalligan.se.

Föreningen kämpar hårt för att höja statusen på futsalen i Borås, något man också hoppas att resterande föreningar gör. En ökad professionalism hoppas man också kommer hjälpa dem nå en bra placering i ligan.

– Jag tror vi har goda chanser till nå en bra placering i tabellen när säsongen är över. Jag tror det kommer handla mycket om att behålla kvalité och kvantitet över hela säsongen. Vi jobbar långsiktigt i Borås AIK och lägger som sagt stor vikt i att ha en stark trupp hela vägen.

Den senaste tiden har Borås presenterat flera spelarförlängningar, men också ett par nyförvärv som skall förstärka och spetsa truppen. 

– Vi har jobbat vidare med det materialet som vi hade förra säsongen. Samtidigt har de spelarna som stod på tröskeln in i laget i fjol tagit nästa steg i sin utveckling. Föreningen jobbar alltid med rekryteringar i Boråsområdet, ännu finns det många spelare som inte upptäckt futsalen. 

Överraskningar däremot verkar det inte bli vad gäller spelarrekrytering, men Petter öppnar för att vad som helst kan hända framöver. 

Kommande säsong blir Petters tredje som huvudtränare för Borås AIK. I staben har han dessutom fått lite förstärkningar. En målvaktstränare, en assisterande tränare samt en tränare som kommer att jobba med spelarutveckling och scouting har rekryterats till staben.

–  Min roll blir som föregående år, huvudtränare, och det känns väldigt bra att ha kompetenta ledare runt om
sig hela tiden. En av bitarna vi kommer att jobba med i år är att spelarna behöver bli mer medvetna och mer professionella futsalspelare, både på och utanför planen. Det är oftast små detaljer som skiljer och i år kommer vi se till att dessa detaljer stämmer.

Som lag har Borås ofta varit lite av ett signum för ett anfallsglatt spel där kanske defensiven får hålla tillbaka. Är det också något åskådarna i Boråshallen kommer att få se kommande säsong?

– Som vanligt kommer vi att bjuda på vår anfallsglada futsal men vi kommer även jobba hårt med vår defensiv. Vi kommer också att arbeta mycket med evenemanget runt om matcherna, så det blir helt klart värt att komma och se våra matcher i Boråshallen.

Florentin beskriver Borås sätt att spela futsal som offensiv och snabb. Han påpekar också att man måste göra allt för att vinna matcher, vilket kan innebära att man spelar lite på resultatet i vissa lägen. Jag ber honom beskriva den största utmaningen han ser för sitt Borås kommande säsong.

– Den största utmaningen i år kommer bli att ha ett starkt och slagkraftigt lag säsongen ut. Det kommer inte räcka att ha ett bra lag på hösten utan jag tror, och hoppas, att ligan avgörs i de sista omgångarna.

När och hur ligan avgörs återstår att se. Att Borås vill vara där uppe och slåss om guldet är ingen hemlighet. Kanske är det tredje gången gillt som gäller för Petter Florentin och hans mannar?

Text & Bild: Tobias BW Granberg