Nyheter

Chevron
Filip Skarin: ”Jag utvecklas väldigt fort”

Filip Skarin: ”Jag utvecklas väldigt fort”

IFK Uddevalla var under många år svensk futsals stormakt, med många profilstarka spelare. Mycket har hänt sen dess, där nu nya spelare vuxit fram och börjat visa att de hör hemma i Svenska Futsalligan. En av dessa är målvakten Filip Skarin, som axlat positionen som förstamålvakt.
– Jag har utvecklats väldigt fort, berättar han för svenskafutsalligan.se.

Det har inte varit en spikrak resa för IFK Uddevalla från föregående säsong. Efter att flera av de stora profilerna lämnat laget stod man i princip utan både tränare och spelare, vilket gjorde att många började fundera kring hur det skulle gå för laget under säsongen.

– Vi har haft en del motgångar i IFK Uddevalla, både i fotbollen och futsalen. Det som har gjort att futsalen har hamnat i fokus för min del är att det gått väldigt bra och att jag utvecklats väldigt fort. Detta har lett till att jag tycker att futsal är extremt kul, där man som målvakt är mycket mer deltagande i matchen och spelet.

Tidigare var futsalen en del av föreningen IFK Uddevalla, men sedan en tid tillbaka är det en egen förening. Något som Skarin tror är bra.

– Jag tycker ombyggnationen är ett gott tecken för futsalen. Om det skall kunna utvecklas på ett bra sätt behöver det vara en egen del. Däremot hoppas jag att vi fortsatt skall ha ett bra samarbete med fotbollen, så att vi kan lösa att fotboll och futsal inte krockar allt för mycket med träningar och matcher. Det är ett samarbete vi haft, och jag hoppas kommer fortsätta, men även något jag tycker att fler föreningar bör ta efter. Futsal är en underbar sport, så de som vill kunna kombinera de båda sporterna borde få möjlighet till det!

Föregående säsong skulle ändå inte bli så pjåkig. Efter 22 omgångar hade man skrapat ihop 31 poäng, vilket gjorde att man hamnade på en åttonde plats och kvalificerade sig för slutspel.

– Förra säsongen var extremt lärorikt, men även slitsamt. Vi kom bland de åtta bästa lagen, vilket var målet med säsongen. När vi senare pratade inför slutspelet pratade vi mycket om att allt framöver är en bonus, att vi inte hade något att förlora.

Väl i slutspelet skulle man visa sig vara lite av den ”dark horse”. Först vann man kvartsfinalserien mot Strängnäs FC, innan man ställdes mot Hammarby IF, och faktiskt vann första semifinalmötet. Däremot orkade man inte riktigt i returmötet, utan åkte ut, mot det lag som senare också skulle bli Svenska Mästare.

– Vi lade vårt fokus på att försvaret skulle vara bra, och löste det makalöst bra! Sedan hade vi otroligt mycket lagkänsla och hjärta för varandra i laget när vi spelade.

Första matchen mot Hammarby skulle man skrälla rejält, och vinna med 4-3, där Younes Raisi skulle stå för tre mål. Därefter blev det ett längre tids uppehåll på grund av Covid-19, innan slutspelsserien kunde upptas igen, och Uddevalla åkte till Eriksdalshallen för andra semifinalen.

– Vi var inte så många spelare som åkte ner i returmötet mot Hammarby. Många spelare var väldigt slitna och det var många utespelare som spelade hela matchen utan att byta. Men, de spelare som var där och spelade offrade verkligen allt! Jag skulle säga att det var laginsatsen, vårt försvar och vårt hjärta för varandra som gjorde att förra säsongen blev så lyckad.

Inför denna säsongen har man i stora drag lyckats behålla den stomme som spelade nonstop i den där matchen mot Hammarby. Undantaget givetvis Donat Gashi, som lämnat för AFC Eskilstuna efter att han flyttat från staden. Samtidigt har man också lyckats fylla på med ett par spelare.

– Nu har vi fått in lite fler spelare vilket är kul! Vi har även börjat lägga lite mer tid på vårt offensiva spel, och det är något vi behöver bygga vidare på. Vi har alltid fokus på vårt försvar, och det läggs en del tid på att lära de nya spelarna vårt försvarsspel.

Insatserna under föregående säsong ledde också till att Filip Skarin fick chansen att visa upp sig för förbundskapten Matija Dulvat under ett av de två lägren som hölls under hösten.

– Landslagslägret var sjukt kul att få vara med på! Kul att få chansen efter att bara ha gjort en säsong i SFL. Med tanke på att jag inte har spelat futsal så pass länge så har jag mycket kvar att lära och några år kvar att skaffa mig lite mer matcherfarenhet på. En landslagsplats är alltid ett mål, och förhoppningsvis får jag chansen igen!

En prestation som stuckit ut under säsongen var det mål som Filip Skarin lyckades med borta mot Borås, där han kunde skjuta en volley från hela planen när Borås försökte med ett jokerspel. Bollen gick rakt i nät, utan att studsa innan, vilket visar prov på en fin teknik i utsparken.

– Målet mot Borås var underbart skönt att få göra, det läggs ändå en del tid på att slå de bollarna efter träning. Jag och Craig (Stephenson) brukar ha någon tävling i veckan. Dock är det oftast han som vinner dem!

Filip berättar att han fortsatt vill utvecklas som målvakt, och ta steg fram i sin utveckling.

– Det är en del grunder som inte riktigt sitter till 100%, men det är något som måste nötas in. Det långsiktiga målet är såklart en landslagschans igen, men för denna säsongen hoppas jag på ett slutspel med IFK Uddevalla i år igen!

Foto: Emma Nyqvist