Nyheter

Chevron
En fantastisk karriär över för Curovac

En fantastisk karriär över för Curovac

Han har varit med från början i SFL och dömt finaler för både herrar och damer. Sedan en kort tid tillbaka ligger däremot visselpipan på hyllan för Haris Curovac, som har en lång karriär att se tillbaka på.
– Jag har dömt fotboll och futsal i 22 år totalt, berättar han för sfl.se.

Allt började i ett omklädningsrum i Värmland. Resan tog honom, via SFL till att bli FIFA-domare och få uppdrag utomlands.

– Jag har varit med från början av SFL, och har alltid tyckt om att döma futsal. Valet att satsa på futsal var ganska lätt när jag bestämde mig. Vad gäller karriären i Sverige är jag nöjd, jag har dömt det mesta man kan döma. Internationellt hade det kunnat bli lite bättre med lite tur. När man kommer från ett litet land som Sverige så måste man vara dubbelt så bra för att kunna avancera i ranking.

Hur Curovac beskriver futsalens tidiga dagar i Sverige är allt annat än charmig. Då bytte man om i gamla källare, utan dusch eller värme. Rapporteringen från matcher var obefintlig, det fanns absolut inte någon typ av livesändningar som det finns idag. 

– Lagen har utvecklats otroligt mycket när det gäller organisationen sedan SEF kom in i bilden. Det finns en del spelare, ledare, funktionärer och domare som var med tidigt och som gjort den här resan tillsammans. Jag är glad över att jag varit en av dem, som byggt upp Svensk Futsal.

En av höjdpunkterna i karriären berättar Haris var säsongen 2018/2019, när han blev framröstad till årets domare av spelare och ledare.

– Det betydde mycket för mig att de kom från dem. Annars har också en stor höjdpunkt varit att åka iväg på internationella uppdrag med mina svenska kollegor. 

Curovac berättar att utmaningen med att vara domare är att få med sig alla, att alla skall lita på honom. Det är viktigt att ta rätt beslut.

– Sedan är det inte roligt när man vet att man har tagit ett felaktigt beslut som har blivit matchavgörande. Jag tror att känslan nog är densamma som för en spelare när man har missat en avgörande straff. Man är extra hård mot sig själv, samtidigt som man lär sig att hantera det. Dessutom har kollegorna alltid funnits där som stöd.

Vad är då det roligaste med att vara domare?

– Att komma in i sin ”bubbla”, ha 195 i puls och leda en match. När man är riktigt koncentrerad och blir utmanad under en match är det riktigt kul. Det är också en stor skillnad mellan fotboll och futsal. I futsal måste du vara påkopplad hela tiden. Speciellt när det är risk för en långstraff. Då blir hela planen som ett straffområde, och man kan inte slappna av.

Haris berättar också att domarna har väldigt roligt innan match, och beskriver det som att man är en familj. Det har blivit många skratt tillsammans, men också en del tunga stunder när matchen gått mindre bra. För det mesta är det dock glada miner efter matcherna.

– Jag kommer att sakna alla kollegor, vi är ett lag. Jag kommer sakna alla fantastiska funktionärer som är med och bidrar till att vi domare känner oss välkomna, och som gör sitt yttersta för att vi skall kunna prestera så bra som möjligt. Jag kommer också sakna många spelare och ledare, som man träffat så många gånger, där det må ha hänt att man tyckt annorlunda på planen men där man alltid har skakat hand efter matchen.

Hur kommer du spendera fritiden framöver?

– Det blir mycket tid med familjen. Jag kommer kunna köra min dotter och son till innebandyn och fotbollsträningen. Det kommer nog bli en hel del resor också.

Svenska Futsalligan vill gratulera Haris Curovac till en fantastisk karriär, där det blev totalt 148 matcher i SFL, tre herrfinaler och två damfinaler. 

Foto: Tobias BW Granberg