Nyheter

Chevron
Elitdomarna i Futsal är laddade!

Elitdomarna i Futsal är laddade!

Precis som lagen laddar elitdomarna upp för seriepremiären i Svenska Futsalligan. I början av september hade man sin fortbildning i Skövde. Elitdomarföreningen i futsal (EDF), i samarbete med SFL, har dessutom genomfört ett seminarium online för att gå igenom tolkningar och regler med representanter från ligans alla lag.

Den 3-5 september hade EDF sin upptakt och fortbildning, där både regeltest och löptest gjordes. På fortbildningen fanns nya domarcoachen Igor Babović och fyscoachen Peter Glas. På upptakten gick man igenom teori, så som nya regeltolkningar från UEFA, men också diskussioner för att få en samsyn kring olika bedömningar. Videoklipp från både SFL och internationella matcher analyserades.

För att öka förståelsen och kunskapen hölls det den 7 september ett seminarium online, där Abdelmasih Gergess och August Köpberg gick igenom de tolkningar och regler som domarklubben diskuterat på sin fortbildning, för representanter från ligans alla lag. Lagen fick också möjlighet att ställa frågor och diskutera kring vissa bedömningar eller regler. Detta var tredje året i rad som ligan, i samarbete med EDF, arrangerade denna aktivitet, varav det andra året som det genomförs online.

– Det är viktigt för ligan att vi jobbar tillsammans, lagen och domarna. Jag tycker att det är bra för domarna att kunna få berätta kring de tolkningar och eventuella förändringar i regelboken som tillkommit, det ökar förståelsen för lagen kring hur och varför vissa domslut tas, säger Lasse Ternström, ligachef Svenska Futsalligan.

– Efter årets elitkurs känner jag mig nöjd med domarnas förberedelser och kunskaper kring tillämpningen av Spelreglerna. Gruppens största styrka är att alla är oerhört lyhörda och anpassar sig utifrån givna direktiv eller överenskommelser, berättar Igor Babović, ny domarcoach för Elitdomarna i Futsal.

 Han fortsätter:

– Förutom den årliga fortbildningen, inför vifrån och med i år omgångsträffar, likt elitdomarna i fotboll. Efter var fjärde spelad omgång träffas vi för att titta på samt diskutera intressanta situationer som kan ha uppstått, utbyta erfarenheter samt reflektera över den egna insatsen dittills. Allt detta i syfte att komma så väl förberedda som möjligt till resterande matcher. 

Fakta EDF

Elitdomarklubben i Futsal (EDF) är en domarklubb som består av de bästa futsaldomarna i landet. Domarna dömer i huvudsak Svenska Futsalligan. Fyra av de svenska domare är även FIFA-domare, vilket gör att de kan tilldelas uppdrag internationellt.

Det senaste internationella uppdraget för någon av våra svenska domare var i augusti i år, där George Jansizian fick åka till Schweiz och huvudstaden Bern för att döma Preliminary Round. Under 2021 har samtliga domare varit aktiva med internationella uppdrag i Armenien, Montenegro, Italien, Albanien, Kroatien och Schweiz.

EDF består 2021/2022 av 15 domare, varav två nya i Teddy Dahlin och Liridon Hasani. Under säsongen kommer även lovande domare få göra provmatcher i SFL.

Bildat: 2014
Domarcoach: Igor Babović
Domare: Ademir Avdic (FIFA), David Glavonjic (FIFA), Haris Curovac (FIFA), George Jansizian (FIFA), Odai Alwani, Teddy Dahlin, Abdelmasih Gergess, Kastriot Gerxhaliu, Mauritz Grendin, Liridon Hasani, Namik Idrizovic, Cavit Kinali, August Köpberg, Joseph Matti och Daniel Särén.