Nyheter

Chevron
Elitdomarna drillas inför säsongen

Elitdomarna drillas inför säsongen

Elitdomarna i futsal förbereder sig för fullt inför säsongen 2019/2020 i Svenska Futsalligan. Inför säsongen genomförde man som vanligt en elitkurs för alla SFL-domarna, där både regelprov och fysiska tester skulle klaras av.
– Elitkursen i futsal är oerhört viktig för att stärka domarskapet och validera våra kunskaper, säger Fredric Nilholt som är ordförande i Elitdomarklubben i futsal till svenskafutsalligan.se.

Precis som att det är försäsong för spelarna och lagen är det även försäsong för domarna. Och precis som spelarna är det många av domarna som dubblerar sport, där man är aktiv i både fotboll och futsal.

– I takt med att sporten växer ser vi givetvis att fler domare väljer att satsa helhjärtat på futsal, men vi är inte där i nuläget, berättar Fredric Nilholt.

Kursen varade i två dagar, där första dagen behandlade bland annat regelprov och fysiska tester. De fysiska testerna innefattar bland annat sprinter och en domarvariant av beep-test. Värt att notera är att de fysiska testerna bestäms av FIFA för att sedan tillämpas i alla länder. Vad gäller det teoretiska gick man igenom den tolkningsförändring som träder i kraft från och med denna säsongen.

– Tolkningen handlar om att man inte skall kunna göra mål med handen, eller kunna få en osportslig fördel. Till exempel om man får bollen på handen som offensiv spelare i straffområdet och därefter skjuter mål skall det dömas frispark för försvarande lag.

En viktig del av domarskapet är att alla domare håller samma nivå, vilket alltid är en utmaning. För att man skall skapa sig en gemensam uppfattning hur situationer skall bedömas tar man därför fram klipp från föregående säsong, som man får diskutera kring.

I och med den satsning ligan gjorde föregående år på att alla matcher skulle sändas och vara tillgängliga, för lag så väl som domare, kunde man också plocka klipp från säsongen som gick. Tidigare har inte denna möjligheten existerat, utan man har varit tvungen att hitta internationella klipp.

När klippen presenteras är det viktigt att det finns en gemensam bedömning, där beslutet vilar på vad som står i regelboken. En uppgift som inte är det enklaste då det ofta handlar om tolkning.

– Vi har ett stort kontaktnät i Europa, där vi också lyssnar in hur andra länder ser på saken. Detta kontaktnät använder vi också för att skapa utbyten, där vi skickar domare mellan länderna. I år blir det utbyten med bland annat Norge, Finland, Frankrike och Malta!

Ny elitdomare för i år blev Abdelmasih Gergess, som dömt futsal sedan 2016. Samtidigt tackas Lovisa Johansson, Alban Mustafa, Jonas Erlandsson och Mirsad Sela av, som slutar som elitdomare.

Fakta Elitdomarklubben i futsal:

Elitdomarklubben i Futsal, förkortat EDF, bildades 2014 för att stärka gemenskap och sammanhållning för de bästa futsaldomarna i Sverige. Samtliga medlemmar är elitdomare i futsal för Svenska Futsalligan. För tillfället har EDF 15 elitdomare, varav fyra är FIFA-domare.

FIFA-domare:
Ademir Avdic, Haris Curovac, David Glavonjic, Fredric Nilholt

Övriga medlemmar:
Odai Alwani, Abdelmasih Gergess (NY!), Kastriot Gerxhaliu, Mauritz Grendin, Namik Idrizovic, George Jansizian, Cavit Kinali, Jovan Krsmanovic, August Köpberg, Joseph Matti, Daniel Särén

Foto: Tobias BW Granberg