Nyheter

Chevron
Drömmen om SFL

Drömmen om SFL

Det är juni månad och de flesta har Fotbolls-VM i tankarna. Fotbollssäsongen är långt gången, men ännu är det ett par månader tills futsalen drar igång igen. I detta rekordvarma vädret finns det ändå individer som söker sig inomhus, närmare bestämt Frölunda Kulturhus. Däremot är det inte här det hela börjar, utan istället på den närliggande fritidsgården 1200 kvadrat.

I källaren på fritidsgården går Adnan Borović och känner om kläderna har blivit torra än. Kläderna i fråga är FC Frölundas träningskläder som tvättats efter ett tidigare pass i veckan. Det visar sig att strumporna är lite blöta, men det får gå.

Strumporna läggs i en påse medan tröjorna och shortsen hängs parvis på galgar. Tröjorna, shortsen och galgarna skall ha matchande nummer, vilket gör att sorterandet tar lite tid. Efter att allt är klart kompletteras också träningsstället med en överdragströja.

Medan Adnan packar upp allt kommer spelare i omgångar och sätter sig ner för att börja att byta om. Spelarna består av individer från många olika delar av världen, bland annat då man satsar väldigt hårt på integration och har bjudit in många ensamkommande flyktingar till föreningen.

– De få spelare som funnits i föreningen och prioriterat futsal har inte räckt för att hålla igång verksamheten hela året. Att bjuda in ensamkommande ungdomar har inneburit att vi kan träna futsal året om då de inte spelar någon fotboll och faktiskt har spelat futsal i sina hemländer, berättar Adnan.

Han fortsätter:

– Spelarna brinner verkligen för futsalen, har futsalen som sin ”förstasport” och är otroligt träningsvilliga. Detta har gjort att vi ökat träningsmängden markant, vilket vi hoppas kunna ge resultat. Utan detta integrationsarbete hade vi inte kunnat genomföra vår satsning.

Adnan får gå upp i omgångar för att få upp alla grejerna från omklädningsrummet. Väl där börjar han hänga upp galgarna i omklädningsrummet och förbereder sig för de första spelarna som kommer.

Andra personen på plats är Guillermo Sotorrío, även kallad Willy. Föregående säsong värvades spanjoren som tränare till IFK Göteborg, ett uppdrag han inte fick fullfölja säsongen ut. Nu är han istället i Frölunda där han agerar tränare i A-laget.

– Tidigare har klubben spelat inomhusfotboll. Med värvningen av Willy har vi nu börjat spela futsal på riktigt, något vi hoppas kunna se i våra tävlingslag. Förutom huvudtränare i A-laget är även Willy chef för vår nystartade futsalakademi där han skall utbilda både spelare och ungdomstränare i futsal. Vi hoppas att detta kan ge föreningen en ordentlig nystart.

Att få en nystart är något som varit viktigt för föreningen. Adnan utvecklar:

– När det pratas om oss idag handlar det om hur stökiga våra lag är. För att ändra på detta har vi infört nolltolerans mot osportsligt beteende, ett grovt rött kort innebär att man inte får spela något mer resten av säsongen. Tillsammans med Willy vill vi istället bli sedda som en förening som spelar utvecklande futsal och gör något bra för samhället.

Adnan tar med sig Willy upp till Kulturhuset, en promenad som tar runt fem minuter. Nyckel hämtas ut i receptionen, därefter skall det plockas fram material till träningen. Willy tycker att det räcker med bollar, konor och en stege medan Adnan insisterar på att även västar skall med. Efter lite övertalning åker ändå västarna med och Willy börjar förbereda träningen.

Konor läggs strategiskt ut, bollar delas upp och en kamera sätts upp längst upp på läktaren. Alla detaljer är viktiga, speciellt för Willy. Varje träning filmas och läggs därefter ut för spelarna att titta på, samtidigt som Willy klipper ett par filmer på en minut vardera där han analyserar spelet.

– Jag försöker lära mina spelare att förstå spelet och ge dem verktyg för att bli bättre, berättar Willy.

Träningen genomförs med stor disciplin. Något som man märker ganska snabbt är att Willy ofta tittar på små detaljer spelarna gör, som han därefter rättar till och förklarar. Vad är då anledningen att Willy hoppade på ett sådant här projekt?

– De berättade om ett stort och bra projekt med både kort och långsiktiga mål. Jag gillar att klubben arbetar med människor som kanske inte kommer från de bästa av förhållanden och att vi ger dem en chans att utvecklas. Dessutom har föreningen, förutom a-lag, även ungdomslag. Jag skall göra mitt yttersta för att hjälpa klubben, inte bara att lära dem det jag kan om futsal utan även om den sociala biten som kanske är det viktigaste.

Träningen är över för denna gången. Willy plockar ner sin kamera medan spelarna stretchar. Bara några dagar senare är det dags för nästa träning, Willy påminner alla att kolla på klippen som kommer inom de närmaste dagarna där han förklarar ytterligare ett par taktiska moment.

Efter träningen går man återigen ner till 1200 kvadrat för att byta om och duscha. Stämningen är god, även om kommunikationen är lite svår. Gemensamt har man bestämt att det är svenska som gäller i omklädningsrummet för att alla skall förstå, vilket gör att träningarna också blir ett tillfälle att träna språk. 

Sist kvar i omklädningsrummet blir Adnan, som samlar ihop alla kläder och slänger in dem i tvättmaskinen. Samtidigt som han gör detta berättar han passionerat kring drömmen om att en dag återigen spela i SFL, något man gjorde under debutsäsongen för ligan.

Med Willy som tränare hoppas man kunna nå framgångar med ett lag som spelar futsal året om. Hur det går återstår att se.

Text & Bild: Tobias BW Granberg