Nyheter

Chevron
Den bortglömda eliten – del 2

Den bortglömda eliten – del 2

När försäsongen har börjat för många sitter det ett gäng förväntansfulla rättskipare i ett mörkt konferensrum på ett hotell i Skövde och gör prov, precis som om det vore ett nationellt prov. Gänget i fråga är den svenska domareliten i futsal som samlats för att förbereda sig inför den kommande säsongen. Jag åkte dit för att se vad de hittade på, något som resulterade i ett reportage i två delar. Detta är del 2 av reportaget.

Medan man genomförde testerna, som för övrigt bestod av maxlöpning, en liten bana där man skulle visa prov på riktningsförändring, samt beep-testet där man också sprang i sidled, slogs jag i hur seriösa man ändå tog det hela på.

Läs också: Den bortglömda eliten – del 1

Alla distanser mättes med laser för att vara exakta, här var det inga tio meter som stegades upp! Precision var nyckelordet. Lite extra roligt var det att se alla domare hjälpa varandra genom att stötta och peppa. Man skall inte glömma att även om man dömer i ett team slåss man mot varandra att få döma de stora matcherna, en konkurrenssituation som är lite lik en målvakt i ett lag.

Av 18 domare får oftast två döma en match, där man kompletteras av en lokal tredjedomare. Som tur är kommer SFL bestå av 26 omgångar, vilket blir 182 matcher, så det lär finnas en del matcher att döma.

Som tur är klarar alla domare fystestet, vilket gör att man kan packa ihop och förbereda sig för den stundande middagen.

_DSC5960-2
Löptest. Foto: Tobias BW Granberg

Ni kom väl ihåg att jag nämnde de tre debutanterna i första reportaget? På middagen var det nämligen deras tur att synas lite extra, när de fick bjuda resterande domare, domarcoacher samt mig på en egenskriven sång, framförd i restauranger där givetvis andra gäster också fanns. Ett välkommet tillslag som är en del av att skapa en öppen gemenskap mellan domarna. Däremot började jag fundera lite på om man kanske skulle investera i en sångpedagog…

Läs också: Kostym i all ära – uppkavlade ärmar slår det mesta

Dagen efter är det dags för genomgång av provet, ett prov alla domare klarar. Dessutom visar det sig att jag också klarat provet, vilket delvis visar att jag faktiskt verkar ha både koll och tur när det gäller regelboken. Tur att man inte redovisade resultatet dagen innan, då kanske jag också hade behövt framföra en egenskriven låt…

Precis som för futsalspelarna har de flesta futsaldomare även en fotbollskarriär parallellt, något som gör att livspusslet blir en utmaning. I nuläget finns det endast en domare som endast dömer futsal, Fredric Nilholt. Under utbildningen pratar man därför mycket om hur man skall klara av att både döma på elitnivå i futsal samtidigt man har fotbollen.

När jag reflekterar över kursen ställs jag av hur många likheter det faktiskt finns mellan domarna och spelarna. Precis som spelarna dubblerar man sport, försöker få ihop det hela med en civil karriär och privatliv, samtidigt som man gör sitt yttersta för att sporten skall växa.

Helgen präglas av mycket matnyttig information, men också av glädje. Precis som att klubbarna väljer att ha försäsongsläger kan man se denna kurs som domarnas motsvarighet.

Läs också: Hela havet stormar: ”Vi vill inte tvinga spelare att välja sport i tidig ålder”

Ett annan intressant föreläsning var den av Michael Lerjéus, som är före detta FIFA-domare och numera domarcoach för domarna i Superettan. Han gav en hel del intressanta tips och råd, bland annat att domarna borde prova att stänga av ljudet om de tittar på en match de dömer. Mycket av kommunikationen sker genom kroppsspråk, det gäller även en domare.

Innan helgen är slut hinner jag också prata lite om Svensk Elitfotboll, satsningen på Svenska Futsalligan och lite kring vad min roll är. Det är ganska slående hur nyfikna domarna var på det hela. Många kanske kan framställa en domare som mycket negativt, men faktum är ju att de precis som oss är fantastiska människor. I detta fall också oerhört passionerade för en sport man på många sätt älskar och hoppas kunna växa. Glöm inte det nästa gång du svär på läktaren över en missad frispark!

Med detta sagt skulle jag vilja rikta ett stort tack till EDF för inbjudan till elitkursen, tack för gästfriheten, inspelen och en fantastiskt rolig helg!

Text & Bild: Tobias BW Granberg