Nyheter

Chevron
Dansk dynamit vill göra skillnad för ÖFC

Dansk dynamit vill göra skillnad för ÖFC

Örebro FC huserar på en sjätteplats i tabellen efter åtta spelade omgångar – något som kanske inte skapar några stora rubriker. Någon som däremot skapat rubriker är ÖFC:s Mads Falck, som efter åtta omgångar slagit till med 20 mål, vilket gör att han leder skytteligan.
– Jag vill göra skillnad, berättar han för svenskafutsalligan.se.

Mads Falck är den danska dynamiten som tagit ligan med storm. Efter åtta spelade matcher har han redan mäktat med 20 mål, vilket också gör att han toppar skytteligan i överlägsen stil. Hur kommer det då sig att han lämnade säkerheten i Danmark för Sverige och Örebro FC?

– Jag känner Nima (Kadivar) sedan ett par år tillbaka efter att ha spelat mot honom i landslagssammanhang. När han flyttade till Örebro för att bli en del av klubben kände jag därför att det kunde vara ett roligt projekt att vara en del av.

Innan Falck kom till Sverige hade han sett mycket highlights från appen SFL Live. Han hade även spelat mot ett par lag i Nordic Cup. I augusti spelade han Champions League med sitt gamla lag Gentofte, där man mötte Hammarby IF. Därav har han också bildat sig en ganska klar bild kring liknelser och skillnader mellan danska och svenska ligan.

– Jag skulle säga att den svenska ligan är väldigt lik den danska. Den stora skillnaden är den mediala uppmärksamheten i Sverige. Jag gillar verkligen SFL-appen, framför allt möjligheten att bara kolla highlights. Vidare vet jag att SFL investerar mer i ligan, och även att förbundet investerar mer i landslaget jämfört med hur det är i Danmark.

Utöver detta ser Mads även en stor skillnad vad gäller spelet på planen.

– Den största skillnaden på planen skulle jag säga är individuell skicklighet och försvar. I Sverige ser jag mer individuellt och offensivt duktiga spelare, medan lagen i Danmark är bättre på struktur i försvaret. Jag är ganska säker på att Gentofte skulle vinna SFL om de var med i ligan, men positionerna 2, 3 och 4 skulle bli tagna av SFL-lag.

Till skillnad från den svenska ligan spelar den danska ligan som två regionala serier, något som Falck gärna hade ändrat på. Där föredrar han den svenska modellen. Däremot hade han gärna ändrat på finalupplägget, och spelat en bäst av 2 eller 3, som man gör i Danmark.

Det har som bekant blivit en del mål, trots detta så är Falck ödmjuk när han får frågan kring acklimatiseringen till den svenska ligan.

– Jag vet inte om jag passar i den svenska ligan eller inte, jag försöker hjälpa mitt lag. Att vinna är min prio ett.

Örebro FC huserar för stunden på en sjätteplats, något som betyder en slutspelsplats. Hur tror då Mads att den fortsatta säsongen går för honom själv, och hans ÖFC?

– Jag vill göra skillnad! Jag tror vi kan förvänta oss att se ÖFC i slutspel, där vi placerar oss runt plats 5-8 i grundserien. Därifrån kan sedan allt hända.

Foto: Tobias BW Granberg