Nyheter

Chevron
Craig Stephenson – IFK Uddevallas trotjänare

Craig Stephenson – IFK Uddevallas trotjänare

Marcus Gerd, Viktor Jansson och Robin Armandt har stått framför honom. Ändå har han alltid suttit där bakom, snällt och väntat på sin tur. Trotjänaren Craig Stephenson är verkligen något utöver det vanliga och dessutom oerhört viktigt för sitt IFK Uddevalla.

Det har funnits många profilstarka spelare genom åren i IFK Uddevalla. En som inte fått lika mycket rampljus är Craig Stephenson, som mest funnits i bakgrunden. Så vem är han egentligen?

– Jag är en ganska vanlig 27-årig kille, säger han till svenskafutsalligan.se och skrattar lite.

Han fortsätter:

– Som ni kanske förstår på mitt namn är jag inte härifrån, utan jag kommer från Newcastle, England. Jag kom till Sverige för drygt fem år sedan, då jag träffade min flickvän Mathilda (Eljas, som även hon spelar futsal) i USA. Hon tog mig till Uddevalla.

I ur och skur, vinster och förluster, medgång och motgång har han funnits där. Lagkamrater har kommit och gått, men Craig har alltid funnits där. Så väl som träning, som match eller om något annat lag behöver hjälp på träningen.

– Futsal för mig är något som är jättekul att spela och vara en del av. I England spelar man inte futsal på samma sätt som i Sverige. Här spelar man ofta turneringar inomhus som barn. Detta gjorde att när jag kom till Sverige var futsal helt nytt för mig.

Han såg några av IFK Uddevallas matcher från läktaren efter att han hade bosatt sig i Uddevalla och tyckte det verkade vara roligt.

– Spelet fascinerade mig, tempot var högt, massa taktik och så visste man aldrig vad som kunde hända riktigt i matchen. Från en målvakts perspektiv så finns det så mycket mer än bara ”ställ dig i vägen för skottet”.

Sagt och gjort, Craig började spela futsal med Uddevalla och framgångarna kom efter varandra i klubben. Hela tiden fick engelsmannen stå i bakgrunden, men ack vara en minst lika viktig del av laget.

När då stora delar av laget slutade inför denna säsongen ställdes han precis som de andra spelarna inför ett val, att vara kvar eller att hitta på något annat.

– I början av säsongen var jag väldigt osäker om jag skulle spela futsal. Jag spelar division 2-fotboll och jobbar som revisor, vilket gör att jag ibland jobbar 60-timmars veckor. Det var svårt att få ihop tiden. Men när man tycker något är så roligt så hittar man tiden till det, och det var det jag gjorde inför säsongen. Sedan är det klart att grabbarna i laget har en stor betydelse, det är det som var mest avgörande!

Början av säsongen skulle vara skakig, när man i princip skulle spela ihop ett helt nytt lag av spelare. Stephenson tycker dock att det var ett par hemmamatcher man borde ha vunnit. Sedan skulle säsongen rulla på och man kunde knipa den sista slutspelsmatchen.

– Det gick från att kvällen innan första seriematchen stå utan tränare och nästan ingen trupp, till att vi säkrade kontraktet och även tog oss till slutspel. Säsongen som helhet är definitivt godkänd, nu väntar ett spännande slutspel där vad som helst kan hända!

För egen del har det varit lärorikt för Craig, där han fått ett större ansvar i laget. Speltiden har ökat, där han tillsammans med Filip Skarin vaktar kassen.

– Som helhet tycker jag att min säsong varit okej. Det är alltid svårt att bedöma sig själv, jag själv känner alltid att jag vill göra bättre. Folk omkring mig har sagt att jag gjort en bra säsong, men jag själv vet att jag kan ännu mer.

I slutspelet väntar Strängnäs FC för IFK Uddevalla, som man haft lite problem med tidigare. Många i Uddevalla minns säkerligen föregående säsong, då guldet skulle säkras på hemmaplan, men där Strängnäs lyckades att vända matchen och vinna. Det förväntade guldkalaset blev ett fiasko, och ett riktigt hårt slag i magen. Trots detta är Craig hoppfull.

– Vi har visat under säsongen att vi kan matcha vilket lag som helst. Vi tror på oss själva och ve att om vi spelar som vi skall så är vi svårslagna. Det gäller också att ha lite rutin, att vi fullföljer den taktik vi satt upp, kommer ihåg det vi pratat om och tränat på.

Strängnäs är det lag som är bäst i serien på att göra mål, vilket gör att defensiven givetvis blir viktig för Uddevalla. Något som också Stephenson poängterar.

– Vi måste fokusera på det defensiva! Offensivt vet vi att vi kommer att skapa chanser och göra mål. Sitter det som det skall bakåt kommer vi ligga bra till. Det lär bli bra matcher mot Strängnäs. Jag hoppas att vi får bra publikstöd hemma i Agnebergshallen.

Foto: Calle Appelqvist