Nyheter

Chevron
Cirak: ”Jag slår inte bara till bollen och så blir det mål”

Cirak: ”Jag slår inte bara till bollen och så blir det mål”

Hammarby IF ställs mot Strängnäs FC under fredagskvällen. I Strängnäs finns landslagsbekanta Adnan Cirak. Han är spelaren som sprutat in mål två säsonger i följd. Men vad är det som driver honom egentligen? Vad är det som försiggår i hans huvud innan han gör mål? Och hur gör man mål i match efter match?

Adnan Cirak är succéspelaren som kom från ingenstans och erövrade Svenska Futsalligan. Den stora snackisen föregående säsong var inte om, snarare när Matija Dulvat skulle pröva honom i landslaget. Tillslut fick han chansen, som han också tog. Under pågående säsong har han och hans Strängnäs visat på stor styrka, som lett dem till en andraplats för stunden.

– Vi har gjort det bra. Vi är ett bra lag. Målet är att ta oss till slutspel, då kan allt hända. Det är sex matcher kvar av serien nu, och med slutspel kan det bli nästan lika många om vi tar oss hela vägen.

Cirak är ödmjuk inför utmaningen, men ställer också höga krav. Han berättar att han tycker att han utvecklats som futsalspelare, dels taktiskt men också mentalt. Just den mentala biten är också något som driver honom, där han jagat sitt målrekord från föregående år, då han slutade på 39 mål. Och just 39 mål står han på för tillfället.

– Det var många som sade efter förra säsongen att det var en engångsföreteelse att jag gjorde så många mål, att det aldrig skulle hända igen. Att jag bara står där upp och har tur. Det triggar mig mentalt och driver mig att bevisa för de andra, men också mig själv, att förra året inte var en slump.

Med tanke på att Cirak redan står på 39 mål efter 16 omgångar kan man lugnt säga att han bevisat att föregående säsong inte var en engångsföreteelse. Vad är det då som gör honom så målfarlig?

– Jag tänker på allt känns det som innan jag gör mål, samtidigt som det är en instinkt. Jag har en stark tro på mig själv, att jag kommer sätta bollen. Samtidigt analyserar jag var jag är i banan, var målvakten är, var jag skall placera bollen och så vidare. Jag slår inte bara till bollen och så blir det mål, då hade det varit fler än mig som hade gjort 39 mål.

Laget tycker han har självförtroende, vilket givetvis också kan bekräftas med det tabelläge man befinner sig i för stunden. Som tabelltvåa möter man nu Hammarby IF på bortaplan, där man har chansen att komma lite närmare. För stunden ligger man sex poäng ifrån Bajen.

– Vi vet vad vi gör, vi vet våra styrkor. Detta är på många sätt en match i mängden, det är slutspel vi vill till och där det händer. Offensivt är vi svårstoppade, låser du en spelare så kliver en annan fram. Det känns som vi har många lösningar där, samtidigt som vi blivit bättre defensivt denna säsongen. Vi är stabilare.

Cirak pekar på en mer konkurrenskraftig trupp som ett faktum kring varför man blivit stabilare i år, där man har flera bra spelare på varje position. Ingen i truppen är nöjd än, utan man jobbar på att ta sig till ett slutspel och visa hur långt man kan gå. 

Förra mötet mot Hammarby slutade fem lika. Faktum är att Hammarby endast förlorat en match denna säsongen, vilket man gjorde mot AFC Eskilstuna.

– Hammarby har många bra spelare, de ligger i toppen av en anledning. De är stabila och jobbiga att möta. Jag tror inte blir någon 0-0-match. Jag hoppas i vilket fall att vi kan bjuda på en bra futsalmatch och visa upp en bra sida av sporten. Om det blir 10-9 eller 2-1 spelar ingen roll, bara vi vinner och spelar en bra futsal. Vi måste vara ambassadörer för sporten!

Till matchen kommer flera bortasupportrar, vilket Adnan tycker är roligt.

– Vi ser att sporten växer, och också vi som klubb. Samtidigt vet vi om att det tar tid. Det känns motiverande att ha fans på läktaren som hejar på en, att det inte bara är spelare och ledare på matcherna. Att vi kan ha supportrar som åker på våra bortamatcher visar att folk bryr sig om oss och om sporten!

Om, eller hur många mål det kan bli mot Hammarby vill inte Adnan säga, det säger han aldrig nämligen. Däremot är han snabb att påpeka att han endast gått av planen mållös i en match tidigare i denna säsongen.

– Däremot är det klart att det vore kul att slå mitt eget rekord i TV, säger han och skrattar.

Efter matchen mot Hammarby väntar ett kval med landslaget, något som Cirak tycker är kul och inspirerande. Att bli uttagen menar han på visar att man gjort något bra, samtidigt som det är ett skyltfönster mot utlandet.

– Det hade varit kul att testa på att spela utomlands, att kunna se vad man kan utföra där. Jag tycker dock att det är viktigt att ligan är bättre än SFL, inte lika bra eller sämre. Om jag skall gå någonstans måste det vara bättre sportsligt. Mitt mål är att kunna bli så bra som möjligt, så att gå utomlands vore att ta nästa steg.

Matchen mellan Hammarby IF och Strängnäs FC har avsparkstid klockan 18.15 i Eriksdalshallen. För de som inte kan se matchen på plats sänds matchen på Eurosport 1 samt Dplay.

Foto: Calle Appelqvist & Anders Nilsson Montage: Tobias BW Granberg