Nyheter

Chevron
Cesko: ”Vi måste vara beredda att dö på planen”

Cesko: ”Vi måste vara beredda att dö på planen”

Efter en lång sejour i Svenska Futsalligan åkte Norrköping FK ut ur den historiska säsongen 2018/2019, den första som spelades som rikstäckande istället för två regionala grupper. Den långvariga huvudtränaren Muffe Bajraktarevic hade valt att kliva ner från sin position som huvudtränare, vilket gav plats för målvaktstränaren Anes Cesko som tog över ansvaret. Nu är man tillbaka i SFL, men denna gång under ledning av just Anes Cesko.

Frånvaron från SFL skulle inte vara långvarig för Norrköping. I division 1 skulle man snabbt gjuta mod i laget, och sakta men säkert jobba sig tillbaka mot toppen. Med Cesko som huvudtränare vann man sin serie, för att senare besegra Västerås AFG i kvalet.

– Jag är taggad och spänd inför säsongen. Vi har mycket vi vill hinna gå igenom, för att vara helt redo när säsongen startar. Jag gillar inte att lämna något åt ödet, utan vill ha kontroll på allt, berättar Anes för svenskafutsalligan.se.

Trots att man fick börja om i division 1, där man fick upp självförtroendet genom att vinna många matcher, påpekar Cesko betydelsen av att spela i högstaligan.

– Som klubb tappade vi mycket erfarenhet genom att inte spela i SFL föregående säsong. I år måste vi jobba dubbelt så hårt, jämfört med alla andra lag, då de har en mer säsong av tuffa matcher.

Nedgradering är en tuff motgång för en klubb, och satte mycket på spel. Där flera lag kanske hade kunnat knäckas av den tuffa motgången menar Anes på att detta inte är något som gäller för Norrköping.

– Många spelade samlades och diskuterade hur vi skulle ta oss tillbaka till finrummet. Innan starten av division 1 hade vi en slags kemi i laget som vi aldrig haft tidigare. Vi hade alla samma mål, och inget skulle stå i vägen för oss. Vi vill behålla den kemin i år också.

Under säsongen som gick skedde ett maktskifte i svensk futsal, där de mångåriga mästarna IFK Uddevalla gjorde en stor renovering och Hammarby tog första futsalguldet i klubbens historia. 

– SFL utvecklas ständigt, samtidigt som futsalen växer. Lag förstärks med nya skickliga spelare, blir bättre och håller högre klass för varje år som går. I år kommer ligan vara betydligt tuffare jämfört med tidigare år, då alla klubbar har tagit ytterligare ett steg i sin utveckling.

Nu kliver Norrköping in i Svenska Futsalligan som nykomlingar, vilket ställer krav på klubben och spelarna. Inte minst Anes själv, som leder laget.

– Det är aldrig lätt att vara nykomling. Futsalen i SFL är nivåer högre jämfört med de andra divisionerna. Att inte spela mot de bästa klubbarna i Sverige och känna av tempot kommer vara den svåraste delen att förbereda laget på. Vår ambition är att bygga en minst lika stark laganda som förra året, där vi tar oss igenom serien match för match.

Vad blir viktigast för er?

– Laganda och lagkemi. Är vi inte redo att dö ute på planen för varandra kommer vi som lag inte att lyckas.

Foto: Krister Melin