Nyheter

Chevron
Blanco: ”Vi spelar med huvudet mer”

Blanco: ”Vi spelar med huvudet mer”

Regerande mästarna står redo att försvara guldet i Gamla Idrottshuset. Tränare Daniel Blanco är laddad, och väljer att lyfta fram gruppens hårda arbete som en nyckel i att man nu står i final för andra säsongen i rad.

Föregående säsong slutade i dur för Hammarby IF, som tog föreningens första guld i Svenska Futsalligan och blev Svenska Mästare. Denna säsongen har man varit laget alla velat slå. Trots detta står man nu återigen i final, denna gången mot Örebro SK.

– Säsongen har varit helt okej. Vi leder serien under en längre period, men tappar det i sista omgången, berättar Daniel Blanco, tränare i Hammarby IF.

Han fortsätter:

– Samtidigt har vi spelat in nya spelare och spelat med huvudet mer, där vi har ändrat och testat olika spelsätt för att utvecklas än mer! Det har inneburit att vi i vissa matcher inte fått till det tillräckligt bra. 

En annan aspekt pekar Blanco också på att alla andra lag ständigt blir bättre och utvecklas. Det finns inga längre några riktigt lätta matcher. Även slutspelet påpekar han är väldigt tufft.

Något som var nytt för Bajen under säsongen var deras deltagande i Champions League, som Sveriges representant. I och med det rådande globala läget som en pandemi medför blev också Champions League inte riktigt som man hade tänkt sig.

– Tyvärr ändrades förutsättningarna ganska rejält. Dels att det endast blev en match, men också att vi fick coronafall i truppen och inte kunde ställa upp som vi hade tänkt.

Nu är det då final, och Örebro SK står som motståndare för Hammarby IF. Dessförinnan slog man ut Örebro FC och IFK Göteborg i sin väg mot finalen.

– Örebro FC gör det väldigt bra och har något bra på gång. Det är ett lag som alltid ger oss tuffa matcher! Göteborg är ett lag som alltid vill utveckla och driva sporten framåt. Det innebär att du blir utmanad på ett helt annat sätt på plan, eftersom de kan växla sitt sätt att spela! Vi visste om det när vi mötte dem och anpassade oss ganska mycket utifrån hur de spelar, vilket är en sak som vi utvecklat. 

Daniel Blanco poängterar det faktum att man lärt sig att kunna anpassa sig efter matchen och hur de ser ut på planen, men också att spela mer med huvudet och inte gå ut och köra fullt ös, vilket kan bli lite naivt. En faktor som också gjort att man nu står i final för andra säsongen i rad.

– Vi är i final för andra säsongen i rad på grund av gruppen. Spelarna tar till sig nya taktiska direktiv, men jobbar också hårt och ställer upp för varandra. Det finns även andra anledningar, men jag skulle säga att det är främsta orsaken till varför vi är i final igen.

Vad säger du om motståndet i finalen, Örebro SK?

– Laget har satsat väldigt mycket denna säsongen, de har fått in en bra spets. För oss kommer det att handla om att minimera våra misstag.

Huruvida Hammarby kommer gå ut sin höga press, om de vill styra matchen eller inte är frågor som Daniel Blanco inte vill svara på. Han ger oss istället ett klassiskt svar på frågan hur matchen kommer att se ut, med glimten i ögat.

– Det får vi se efter matchen.

Finalen i Svenska Futsalligan spelas lördagen den 27 mars, och har sändningsstart 17.00 i Eurosport 1 samt Discovery+!

Foto: Bildbyrån