Nyheter

Chevron
Blanco: ”Vi är inte nöjda med resultatet”

Blanco: ”Vi är inte nöjda med resultatet”

I och med SM-guldet i Svenska Futsalligan fick Hammarby IF representera Sverige i UEFA Futsal Champions League. Bajen åkte till Litauen för att möta deras mästare, FC Vytis, en match man förlorade med 3-1.
– Våra spelare krigar för varandra och gör en bra insats, men från tränarhåll är vi såklart inte nöjda med resultatet, berättar Hammarbys tränare Daniel Blanco för svenskafutsalligan.se

Vanligtvis spelas kvalet som gruppspel, men på grund av Covid-19 gjordes förutsättningarna om och spelas denna säsongen istället som enkelmöten. Alla lagen fick dessutom meddela om man kunde tänka sig att arrangera kvalmatchen eller inte.

Hammarby IF var ett av lagen som valde att säga att man inte ville arrangera. Tillsammans med den seedningen som gjordes av UEFA fanns två valbara motståndare, där destinationen stod mellan Litauen och Schweiz.

När lottningen var gjord stod det klart att FC Vytis, från Litauen, som skulle stå för motståndet, och tränarstaben i ledning av Daniel Blanco började genast att scouta så mycket man kunde.

– Vi hade förberett oss bra. Vi hade gjort matchanalyser från deras senaste matcher, samt förra årets säsong. Inför matchen visste vi en del kring spelarna, men också hur de jobbade individuellt och kollektivt under matchens olika faser, förklarar Blanco.

Matchen började i ett rasande tempo, där Hammarby först skulle ta ledning av Özgur Yasar. Därefter skulle målen bakåt trilla in, och Bajen gick in i halvtidsvila med ett 3-1-underläge.

– Första halvlek är vi inte nöjda med. Vytis gör mål på våra misstag. Andra halvlek tycker jag att vi gör mycket bättre, men det är små marginaler som skiljer och vi får inte utdelning!

Noterbart är att FC Vytis spelar i både en inhemsk liga – och en baltisk liga med de bästa lagen från Estland, Lettland och Litauen.

– Största skillnaden var nog att Vytis är väldigt mer skolade i det tekniska utförandet, men även i det taktiska där de minimerar riskerna och spelar mycket mer på resultat än vad vi gör i SFL.

Inför matchen stod det klart att flera spelare inte kunde följa med, vilket också gjorde att det blev en utmaning för ledarstaben att pussla ihop laget.

– Något vi tar med oss från matchen är att trots att vi blir tvingade att lämna spelare hemma så gör vi en väldigt bra insats! Spelarna spelar och krigar för varandra.

Däremot är Blanco och övriga ledarstaben inte nöjda med utfallet av matchen.

– Från tränarhåll är vi såklart inte nöjda med resultatet, men hur vi som grupp förhåll oss till de nya förutsättningarna var klass.

Från matchen tar man med sig mycket, men Daniel Blanco är dessutom noga med att påpeka att man också lär sig mycket från spelet i den inhemska ligan.

– Rent sportsligt så lär vi oss många nya saker av att möta internationellt motstånd. Samtidigt lär vi oss också nya saker vi spelar i SFL.

Just Svenska Futsalligan har som bekant tagit stora steg de senaste åren, där Blanco också tror på en fortsatt uppåtgående trend.

– Kan ligan fortsätta utvecklas på samma sätt som den har gjort de senaste två åren ser svensk futsal ljus ut!

Foto: FC Vytis