Nyheter

Chevron
Anti matchfixning för futsalklubbarna inför ligapremiären

Anti matchfixning för futsalklubbarna inför ligapremiären

Samtliga deltagande klubbar i Svenska Futsalligan (SFL) får inför säsongsstarten ta del av information om spelansvar och farorna med matchfixning. Svensk Elitfotbolls och Svenska Spels gemensamma resurs mot matchfixning, Anders Wikström, träffade klubbarna på tre ställen runt om i landet.
– Futsal är en växande sport och spelutbudet kommer öka i takt med populariteten. Där det finns chans att tjäna pengar rör sig också personer som vill påverka matcher. Därför är det självklart för oss att utbilda spelarna i SFL så att de vet vad som är rätt och fel, säger Anders Wikström.

I Torslanda utanför Göteborg fanns fem klubbar i SFL på plats för att lyssna på Anders Wikström, men också på SFL-domarna inför säsongen. Anders Wikström berättade om att det som spelare, ledare eller annan klubbrepresentant är förbjudet att betta på egna matcher och att man på ett ansvarsfullt sätt bör ägna sig åt betting. Skuldsatta spelare bedöms ha lättare än andra att utsättas för matchfixningsförsök.

– Tacka alltid nej om du blir tillfrågad att fixa en match. Ger man de här personerna lillfingret så tar de hela handen och man hamnar ofta i någon form av tacksamhetsskuld till dem, säger Anders och betonar att man också har anmälningsplikt om man misstänker att någon håller på med matchfixningsverksamhet.

blogg_matchfixning1
Foto: Tobias BW Granberg

Efter Anders Wikströms föreläsning så hade SFL-domarna George Jansizian och Joseph Matti en regelgenomgång. Här gavs också chansen att ställa direkta frågor till George och Joseph, något som resulterade i flera intressanta diskussioner. Domarna, Lasse Ternström (liga-ansvarig SFL) och Anders Wikström fanns även kvar efter seminariet för att kunna svara på fler frågor.

– 2016 anställdes jag av den anledningen att man upplevde att spelarna inte visste vad som gällde kring regelverket. Det har man fått bekräftat genom de träffar jag har haft med Allsvenskan och Superettan. Nu är Svenska Futsalligan en del av Svensk Elitfotboll, så därför är det lika självklart att vi skall utbilda futsalspelarna kring vad som gäller, avslutar Wikström.

Förutom besöket i Torslanda så samlades SFL-klubbarna även i Nacka och i Örebro för att lyssna på Anders Wikström och domarna.

Foto: Tobias BW Granberg