Nyheter

Chevron
Abassi: ”Om jag får vara lite kaxig slutar vi topp fem”

Abassi: ”Om jag får vara lite kaxig slutar vi topp fem”

Foto: Mikael Einarsson 

AFC Eskilstuna är klubben som endast spelat futsal i två säsonger, och som på kortast möjliga tid tagit sig från botten till toppen. Målet att spela i högsta ligan har alltid funnits där, från dag ett.

Säsongen 2017/2018 börjar AFC Eskilstuna sin satsning i division 2. Man spelar sju matcher, vinner alla och har en ofattbar målskillnad på +89, efter 104 gjorda mål och 15 insläppta. De tre första spelarna i skytteligan tillhör laget, där Ayoub Abassi är målkung på hela 33 mål.

– Vi satte målet när vi startade klubben att vi skulle ta oss hela vägen upp, berättar lagkapten Isam Abassi. Vi sade till varandra att vi skulle gå upp ett snäpp i serien varje år vi spelar.

I kvalet ställs man mot FC Brandbergen och Spårvägens FF, där 457 personer får se AFC köra över Spårvägen med 13-4. Avancemanget till division 1 är klart.

– Division 2 var det tvåsiffrigt varenda match. Det var inte förrän vi kom till kvalet då vi mötte lite mer renodlade futsallag. Vi var där, och skakade lite när vi fick möta ett bättre motstånd, men gör det som behövs och vinner kvalet. Det var väldigt skönt, i division 2 var det inget direkt motstånd.

I division 1 hamnade man i på vad som förhand var en väldigt tuff serie, med flera rutinerade lag som hållit på med futsal ett tag. Bland annat FC Lidköping som var sånär att kvala in till Svenska Futsalligan 2016/2017, men där Skövde United avgjorde sent i returmötet.

– Många sade att vi hamnade i den tuffaste division 1-serien. Vi märkte direkt att man blir mer straffad på sina misstag, så att sätta försvaret var viktigt.

39 lag skulle göra upp om en plats i Svenska Futsalligan, en rejäl utmaning för en nykomling som AFC Eskilstuna.

– Vissa påstod att det var en omöjlig uppgift. Vi själva har alltid trott på det, krigat för det. Att inte förlora en match har varit ett ”mindset” för oss. Ganska tidigt visste vi att vi hade vunnit serien, men vi slappnade inte av för det.

På tio matcher blev det nio vinster och en oavgjord, där den oavgjorda matchen kom mot Vara, något man såg som en liten besvikelse. I kvalet skulle man först ställas mot Rosengård och Diaspora.

– Det kändes som att vi fick en lite tuffare lottning. Vi visste att både Rosengård och Diaspora var bra lag, men visste inte så mycket om dem mer än att vi hade sett någon livesändning.

Båda matcherna mot Diaspora och Rosengård kunde vinnas med uddamålet och första delen av ett tufft kval var avklarat. Nu stod endast Söder i vägen för ett avancemang till Svenska Futsalligan. Isam Abassi vittnar om att träningsveckan innan dubbelmötet hade mer att önska.

– Helt ärligt hade vi en ganska dålig träningsvecka, det såg man i första matchen mot Söder. Det blev en väldigt frustrerande match. Däremot hade vi stor hjälp av publiken, trots bortamatch, vilket gjorde att vi kunde vinna.

Ja, publiken har varit ett återkommande inslag på AFC Eskilstunas matcher, där man snittade 475 åskådare i serien. I returmötet mot Söder skulle 870 personer komma till Stiga Sports Arena och skapa bra stämning.

– Publiken har betytt oerhört mycket för oss. Vi har fått ett bra stöd på våra matcher på grund av att vi är många lokala spelare, folk vet vad vi går för och var vi är ifrån. Vi är inte heller det tråkiga laget, vi bjuder på det där lilla extra, vi bjuder på show. Då får vi stödet.

Arenan tar 1200 personer, så slutsålt var det inte, men fansen på plats skapade en magisk stämning där många också stod upp för att stötta sitt lag.

Det oavgjorda resultatet räckte för att avancera och betydde därmed att AFC Eskilstuna uppfyllde sitt mål om att klättra en serie varje år – och spela i futsalens högsta serie SFL. Frågan är, vad händer nu?

– Det ser väldigt positivt ut. Vi har sett hur topplagen i SFL har spelat. Vi kommer att komma upp med ett nytt sätt att spela futsal på. I och med avancemanget har vi skrivit historia, nu kommer vi bjuda på en ny futsalera.

AFC Eskilstuna har sedan starten inte förlorat en match, ett häpnadsväckande facit. Något som är mycket tack vare att man hållit huvudet högt och ryggen rak enligt Abassi.

– Nu hoppas vi på lite nya tillskott till nästa säsong. Eskilstuna har inte riktigt funnits på futsalkartan, men det finns många bra spelare här. Jag tror det kommer gå vägen. Vi håller oss antagligen krav. Om jag får vara lite kaxig så säger jag att vi blir topp fem.

Att säga att man som debutant skall bli topp fem är givetvis kaxigt som Abassi säger, men också den attityd som tagit AFC dit man är idag.

– Man måste sätta höga mål och kriga för dem – då blir det lättare. Sedan är det bara att gå ut och spela. Vårt mål är att sätta Eskilstuna på futsalkartan.

Tobias BW Granberg